Achterburggracht: raad Langedijk wil eerst cijfers zien

Achterburggracht: raad Langedijk wil eerst cijfers zien
Ad Jongenelen.
© Foto Marjolein Ansink
Langedijk

De gemeenteraad van Langedijk schuift het besluit over het herstel van de vaarverbinding Achterburggracht-Machinesloot nog zeker een maand voor zich uit.

Het onderwerp stond dinsdagavond op de agenda tijdens een forumbijeenkomst in een raadszaal, die meer dan stevig gevuld was met voor- en tegenstanders van het raadsvoorstel.

Drie insprekers en enkele stevige discussies later meende een ruime meerderheid in de raad dat er meer informatie nodig is om tot een goed besluit te komen.

Langedijk heeft doorvaarbaarheid hoog in het vaandel staan. Het college wil de historische vaarverbinding Achterburggracht-Machinesloot herstellen, door een route inclusief bruggen aan te leggen dwars door de Bomenwijk.

De bewoners, verzameld in Baas in eigen Buurt, verzetten zich tegen deze westelijke variant. Voorman Sjaak Tijm was opnieuw aanwezig om in te spreken. De bewoners willen een eerlijk onderzoek naar de oostelijke variant, om zorgcentrum Buiten Zorg heen. Volgens Tijm ligt er een raadsvoorstel vol fouten. Hij gaf aan weinig tot geen vertrouwen meer in de wethouder te hebben.

Ook Nico Vader, voorzitter van de stichting Langedijk Waterrijk, en omwonende Henk van Boekel lieten zich als insprekers horen. Vader was er om krachtig te pleiten voor het collegevoorstel tracé west: ,,Dit is de allermooiste oplossing voor alle partijen.’’

Van Boekel wilde via een positief gekleurde bijdrage vooral laten horen dat er ook Bomenwijk-bewoners zijn, die geen moeite hebben met tracé west. En waar Tijm zei namens 150 wijkbewoners te spreken, stelde Vader dat hij namens 700 Langedijkers sprak.

De (burger-)raadsleden hoorden het allemaal aan. Zij hadden zelf ook hun vragen: als er ramingen van de kosten van de twee tracés zijn, waarom waren die niet in de stukken opgenomen. ,,Als er geactualiseerde ramingen van de kosten zijn, dan wil ik die zien voordat we een besluit nemen’’, aldus Wim Nugteren (CU).

De wethouder meende dat het vooral om de keuze voor het tracé ging en dat de discussie niet vertroebeld moest worden met de financiën. Die opmerking werd hem links en rechts niet in dank afgenomen.

,,Onbestaanbaar, er wordt informatie achtergehouden’’, meende Klaas Zwart (GroenLinks). De raad wil nu eerst meer informatie.

Het onderwerp komt terug in de forumvergadering van 12 februari.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons