Operaties in Noordwest-ziekenhuizen afgelast om grote ICT-storing, poli’s weer open [video, update]

ALKMAAR

In de ziekenhuizen van de Noordwest Ziekenhuisgroep zijn dinsdagochtend alle operaties en afspraken afgelast wegens een grote ICT-storing. ,,Wij kunnen sinds vanmorgen vroeg niet bij onze patiëntendossiers, dus alle geplande operaties en afspraken zijn afgelast", laat een woordvoerster weten.

Patiënten die op de afdelingen spoedeisende hulp binnenkomen, worden nog wel geholpen. Het ziekenhuis adviseert echter patiënten niet zelf naar de spoedeisende hulp te komen.

Op de afdeling radiotherapie kan een deel van afspraken doorgaan. ,,Wij adviseren patiënten die een afspraak hebben bij radiotherapie contact op te nemen voordat zij naar het ziekenhuis gaan. Het priklab is geopend”, laat Noordwest Ziekenhuisgroep weten.

Rond 12.30 uur werd een tijdelijke oplossing gevondenvoor de poliklinieken. Die gingen weer open en konden weer gebeld worden. De meeste afspraken dinsdagmiddag in de poli’s gaan door. Als iemands afspraak niet kan doorgaan, wordt diegene gebeld door het ziekenhuis.

Operaties in Noordwest-ziekenhuizen afgelast om grote ICT-storing, poli’s weer open [video, update]
Bij de spoedeisende hulp in Alkmaar geen beweging. Waar normaal de ambulances af en aan rijden is het nu stil.
© DNP.NU

,,We zijn aan het onderzoeken of deze oplossing ook gebruikt kan worden voor de andere onderdelen van het ziekenhuis, zoals op de spoedeisende hulp. Daarmee hopen we dat ook de spoedeisende hulp zo snel mogelijk weer op volle kracht kan draaien en dat we het geplande operatieprogramma weer kunnen hervatten'', meldt het ziekenhuis.

De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder en poliklinieken in Heerhugowaard, Schagen en op Texel. Het was dinsdagochtend onbekend hoeveel operaties en afspraken niet zouden doorgaan.

Onbekend

,,Afspraken van patiënten kunnen we niet meer afzeggen omdat we geen beschikking hebben over de contactgegevens van patiënten. Wij hopen in de loop van de dag de afspraken weer te kunnen hervatten'', meldde het ziekenhuis dinsdagochtend op zijn website.

De oorzaak van de storing is nog onbekend. ,,We weten niet hoe lang dit gaat duren. We werken aan een oplossing'', aldus de zegsvrouw.

De Noordwest Ziekenhuisgroep is naar eigen zeggen, met 700 bedden, ruim 4000 medewerkers en zo'n 325 medisch specialisten, een van de grootste ziekenhuisorganisaties van Nederland.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een ziekenhuis operaties moet uitstellen wegens een ICT-probleem. Vorige week werd het ziekenhuis MST in Enschede platgelegd door zo'n storing, waardoor eveneens de patiëntendossiers niet konden worden ingezien.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons