Opmeer wil ’hondenlosloopbeleid’ De Weijver niet veranderen

Opmeer wil ’hondenlosloopbeleid’ De Weijver niet veranderen
Een hond neemt soepel een horde op de Weijver: Aan het losloopgebied verandert wat de gemeente betreft niets.
© Foto Holland Media Combinatie
Opmeer

Ze worden het vermoedelijk nooit eens, de bezitters van honden en anderen die gebruik maken van recreatiepark De Weijver. De gemeente Opmeer is niet van plan het ’losloopbeleid’ in het gebied te veranderen.

Toch was juist dat eerder de reden voor de lokale partij DSV om de gemeente te vragen er wel iets aan te doen. Want er is sprake van hondenoverlast, zo krijgen de raadsleden keer op keer te horen.

Fractievoorzitter Mario Appelman van DSV: ,,Wat er precies allemaal mis is, weten we nog steeds niet. Wat ons betreft mogen de honden gewoon weer los lopen. In het hele gebied. Wat het valt best mee, met de overlast. Deze evaluatie is voor ons duidelijk genoeg.”

Alles draait om De Weijver, het grote groene gebied tussen de kernen Opmeer en Hoogwoud. Vier jaar geleden probeerde Opmeer samen met een burgerwerkgroep regels te bedenken om van De Weijver een leuke plek te maken voor wandelaars en voor de inwoners met viervoeters.

’Honden-orde’

Een van de voorstellen was om een deel van het gebied af te schermen, zodat het ook herkenbaar zal zijn als losloopgebied voor honden. Dat bleek echter geen haalbare kaart. Een van de redenen? Dan zou Opmeer veel meer toezichthouders moeten inzetten om de ’honden-orde’ in het gebied ook echt te kunnen handhaven.

Opmeer heeft daarop besloten dat tussen 1 oktober en 1 april de honden los mogen lopen in het aangewezen gebied. In de andere maanden mag Fikkie alleen aangelijnd het gebied in. Honden mogen wel los op het parkeerterrein. En: er geldt een opruimplicht voor de hondendrollen, binnen de hele gemeente.

De evaluatie van de maatregelen ging vergezeld van een enquête in de gemeente. Daaruit komt naar voren dat de maatregelen niet overal in goede aarde vallen. Slechts een derde vindt de ’gesloten periode’ een goed idee.

Gelukkige keuze

Het wekt geen verbazing dat ruim driekwart van de hondenbezitters het geen gelukkige keuze vindt, terwijl bij de niet-hondenbezitters slechts de helft het er mee eens is.

Een kwart van de ondervraagde mensen zegt last te hebben van hondenpoep. Ook hier een scheiding der geesten: onder de mensen die hun hond uitlaten, merkt slechts 15 procent op dat er wel eens overlast is. Bij de niet-hondeneigenaren loopt dat percentage op naar 37 procent.

Over één ding zijn de Opmeerders het wel redelijk eens: baasjes die hun hond niet aangelijnd houden in het groene gebied, zouden moeten worden bekeurd. Het onderscheid tussen hondenbezitters en viervoeterlozen is hier klein.

Hetzelfde antwoord kwam bij de vraag of hondenbezitters bekeurd moeten worden wanneer ze de poep niet opruimen: 94 procent keurt een bon goed.

De evaluatie van het hondenbeleid in Opmeer wordt volgende week donderdagavond besproken door de politiek. Dat gebeurt in de commissie, 20 uur in het gemeentehuis.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons