Veel vertraging op A9 door afsluiting en ontruiming Wijkertunnel na auto-ongeluk [update]

Bergingswerkzaamheden na het veiligstellen van de gasfles.
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
1/7
Velsen-Zuid

De Wijkertunnel was dinsdagochtend in beide richtingen afgesloten na een auto-ongeluk op de rijbaan richting Haarlem. Een gasfles die in een van de voertuigen lag, was door de botsing gaan lekken. Rijkswaterstaat stelde daarom de evacuatietoestand in.

De botsing had even na acht uur plaats tussen een kleine personenwagen en een bedrijfsbusje. Daarin lag een fles met acetyleengas. Dat soort gas wordt gebruikt om te lassen of op met hoge temperatuur te snijbranden. Omdat de gasfles lekte, ontstond brandgevaar in de tunnel.

De brandweer heeft de gasfles gekoeld totdat de situatie stabiel genoeg was om hem te verwijderen.

© Ko van Leeuwen

Noodroute

Snel na het ongeval werden alle rijbanen gesloten en moest verkeer de tunnelbuizen uitrijden.

,,Alleen de brandweer heeft van de noodroute tussen de west- en oostbuis gebruikgemaakt om snel en veilig bij de plek van het ongeval te komen’’, vertelt zij. ,,Vanwege de veiligheid starten we die evacuatietoestand in gevallen als deze wel op. Dat is onze standaard procedure.”

Het verkeer op de A9 werd via de Velsertunnel (A22) gestuurd. Dat leverde volgens de ANWB vanwege de grote drukte een vertraging op van meer dan anderhalf uur.

Automobilisten die vlak voor de Wijkertunnel tot stilstand waren gekomen, hebben anderhalf uur stilgestaan. Tegen half tien was de route via de Wijkertunnel weer deels vrij. Niet veel later kon Rijkswaterstaat de tunnel weer helemaal vrijgeven.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen