Kooktalent is bindmiddel in brasserie De Grost

De jonge keukenbrigade bijeen in brasserie De Grost, vlnr: chef-kok Martin Bijtjes, Roy Winder, Dani Veling en Stefan Hoekstra.
© Foto HMC
Grosthuizen

Met een klein trechtertje giet Dani Veling de kreeftensaus in de glaasjes. Afgepast en zonder morsen.

Als dat is afgerond, dwaalt haar blik over het dienblad. Zit er overal voldoende in en precies evenveel?

De 19-jarige Hoornse volgt momenteel de opleiding zelfstandig werkend kok en is vast van plan culinaire carrière te maken. Ze staat ’aan de koude kant’. ,,Dat betekent dat ik me op koude gerechten richt. Zoals voorgerechten, amuses en nagerechten.’

Ervaring

Ze doet momenteel ervaring op in brasserie De Grost in Grosthuizen waar ze deel uitmaakt van een opvallend jonge keukenbrigade. Die bestaat verder uit Roy Winder en Stefan Hoekstra.

Chef-kok Martin Bijtjes, die samen met zijn vrouw Vanessa uitspanning De Grost exploiteert, brengt hen de fijne kneepjes van het vak bij. Bijtjes’ leerschool beleeft deze maandag (steevast de vrije dag in horeca) de culinaire lakmoesproef.

In het zaaltje achterin zijn etablissement hebben zich vijftig gasten verzameld. Kritische fijnproevers, want dit zijn leden van het Gastronomisch Gilde Noord-Holland Noord. Tijdens dit Walking Diner 2019 bijten ze het spits af voor een nieuw horecajaar en genieten ondertussen van de smaakvolle gangen die uitvoerig staan beschreven op de menukaart.

Race tegen de klok

Na de Coquille (op limoen linguini met saffraansaus en pompoen), volgt de tartaar van het Wieringer weiderund met pincanha. Ook de bavet op gekonfijte Beemster Valery, met Leeghwater biersaus, smaakt prima.

Elke gang is een race tegen de klok. Buffelen voor het perfecte buffet. Deze ploeg zou niet anders willen. Waren er maar meer jongeren die er zo over dachten. Het personeelsgebrek in de horeca is nijpend, weet Martin Bijtjes.

,,De uitstroom in de opleiding is groot. Jongeren haken af vanwege de werktijden. Als leeftijdgenoten vrij zijn, willen ze ook vrij zijn. Ze ontdekken dat het niet alleen ’mooie bordjes maken’ is, zoals je vaak op tv ziet. Je moet ook peterselie hakken.’’

Dani Veling en haar collega’s vormen de uitzondering. ,,Ik moet er niet aan denken acht uur lang op kantoor te zijn en hetzelfde werk te doen. Dat zie ik niet zitten. Dit werk vind ik echt leuk. Het mooiste is als mensen zeggen; ’Wat hebben we lekker gegeten’. Daar doe je het voor. Dat is je mooiste beloning.’’

Volgens voorzitter Olaf van Dam van het Gastronomisch Gilde zijn kooktalenten loslopend wild. ,,Door het gebrek aan personeel proberen restaurants zo snel mogelijk goede koks aan zich te binden. We moeten weer serieus in opleidingen investeren. Hier zie je hoe mooi het vak is.’’

Meer nieuws uit West-Friesland