Marineschepen gaan overboord geslagen containers zoeken

Marineschepen gaan overboord geslagen containers zoeken
Op de brug van Zr.Ms. Luymes wacht de bemanning op het sein om naar de Waddenzee te varen.
© Foto Defensie
Den Helder

De bemanning van twee marineschepen heeft dinsdag besteed aan de voorbereiding voor de zoekactie naar containers op de bodem van de Noordzee en Waddenzee. Naar verwachting is het weer woensdag beter geschikt voor speurwerk.

,,Zr.Ms. Luymes ligt hier vlak buiten op de rede”, vertelt marinewoordvoerder Alex Kranenburg dinsdag rond het middaguur.

,,Zr.Ms. Vlaardingen ligt nog binnen in de marinehaven. Het weer op de Waddenzee is te slecht om effectief te zoeken.”

De Luymes is een van de hydrografishe marineschepen die ingezet worden om de zeebodem in kaart te brengen. De Vlaardingen is een mijnenjager die ook goed uitgerust is om onder water te speuren naar objecten.

Eerder is de route van het containerschip Zoë reeds met sonar afgezocht, maar niet alle over boord geslagen containers zijn daardoor in beeld gebracht. De meeste overboord geslagen containers, zo’n 200 stuks, liggen ten noorden van Terschelling op de zeebodem.

Een kleine dertig containers worden nog vermist. Het zoekwerk is gedaan door civiele schepen. Deze week gaat de marine helpen met sonar in het gebied.

Marineschepen gaan overboord geslagen containers zoeken
De ’side scan sonar’.
© Foto Defensie

Nauwkeurig

Kranenburg legt uit: ,,Om de containers op te sporen, maken de schepen primair gebruik van hun sonarsystemen. Voor de Luymes is dat de ’side scan sonar’, waarmee je op een effectieve manier en erg nauwkeurig de zeebodem in kaart kunt brengen. Dit apparaat gebruikt men voor hydrografische werkzaamheden. De Vlaardingen benut een ’hull mounted sonar’ (onder de scheepsromp bevestigd, red.). Hiermee kun je objecten op de zeebodem detecteren. Die gebruik je normaal gesproken voor het opsporen van explosieven op de bodem van de zee.”

De Luymes trekt een zogenoemde sonarvis aan een kabel achter zich aan. Aan beide zijden van de sonar wordt een akoestische bundel uitgezonden.

Na terugkaatsing door de bodem worden die bundels weer ontvangen door de sonarvis. Zo wordt een beeld van de bodem opgebouwd dat wel 200 meter breed kan zijn. Alleen onder de sonar wordt geen beeld gevormd.

Volgens Rijkswaterstaat spoelen momenteel geen spullen uit de containers aan. Op het strand van Texel werden afgelopen weekend nog wel rode en blauwe jassen gevonden.

Vuil

Nu drijft er vrijwel niets meer op de hoge golven zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat: ,,Daarom is er op dit moment geen behoefte aan extra hulp om spullen op te ruimen en worden er ook geen opruimacties georganiseerd.”

Als het bergen van de containers deze week begint, kan het wel nodig zijn om vuil van de zeespiegel te vissen. Containers lopen vol met water en kunnen verder open scheuren als ze naar boven worden gebracht.

Via de Vissersbond hebben zeker dertig vissers zich gemeld om dan het vuil uit zee te vissen. Onder hen zijn ook Wieringer garnalenvissers. Tussen vissers en berger zijn dagprijzen afgesproken voor het werk dat zowel overdag als ’s nachts gedaan kan worden rond de Waddeneilanden.

De weerkundigen van de marine hopen dat de weersomstandigheden opknappen zodat de Luymes en de Vlaardingen naar het zoekgebied kunnen vertrekken. ,,We zijn er klaar voor”, besluit Kranenburg.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons