Premium

Krakers fort willen cultureel centrum

Krakers fort willen cultureel centrum
Twee van de krakers voor de entree van Fort Velsen.
© Foto Frenk Klein Arfman
Beverwijk

De krakers van Fort bij Velsen in Beverwijk willen van de locatie graag een cultureel centrum maken. Dat leggen ze uit in een brief die aan het hek is gehangen. ,,Iedereen zou hier toegang moeten hebben. Industrie is er al genoeg in deze regio.’’

Twee van de circa vijftien krakers staan deze maandagmiddag voor het hek. Eén staat voor de camera een lokale nieuwszender te woord. De ander filmt dat weer. Het zijn de ’persdames’ van het bonte gezelschap, afkomstig uit onder meer ’Amsterdam, Beverwijk en Velsen’, dat afgelopen zondag besloot het Fort bij Velsen te kraken. Ze kennen elkaar, maar hebben verschillende achtergronden, volgens een van hen.

Die dame, met wat ijzerwerk in neus en oren en rastavlechten in haar haren, vertelt met licht Duits accent waarom ze tot deze kraakactie zijn overgegaan. ,,Het deed ons pijn om te zien dat zolang leegstond. Het is een heel unieke locatie waar wij graag iets goed mee willen doen We proberen in contact te komen met de burgemeester en met de eigenaar om te overleggen wat er mogelijk is.’’

Te koop

Het pand dat voor enkele miljoenen euro te koop staat, overnemen is geen optie, geeft ze toe. ,,Nee, wij hebben uiteraard geen 7,5 miljoen euro. Maar toch willen we eerst een reactie van de burgemeester of eigenaar afwachten. Dan zien we wel weer verder.’’ Een cultureel centrum openen heeft hun voorkeur. Met werkruimtes voor ’creatievelingen’.

Ze vertelt dat de hele groep, volgens haar ’vijftien tot twintig gelijkgestemden’ in totaal, er zeer goed van op de hoogte is dat het hier een uniek pand betreft ,,We gaan er ook zo mee om. Voorzichtig en met alle respect. We gaan de boel zeker niet slopen of zo.’’

Haar collega persdame, met een olijk hoedje op het hoofd, is inmiddels klaar met haar verhaal voor de lokale televisie en wil best poseren voor een foto. De andere dame wil juist liever niet op de foto.

Ze staan iedereen keurig te woord. Vanochtend nog is de wijkagent langs geweest, vertellen ze. ,,We hebben hem een rondleiding gegeven. Daarna kwam de politie, die wilden ook een rondleiding. Maar toen waren we eerlijk gezegd wel een beetje rondleiding-moe.’’ Hoe het verblijf ze bevalt? ,,Koud is het niet, dankzij het zonnetje vandaag.’’

In het ’hekbriefje’ wordt buurtbewoners gevraagd ook mee te denken over wat een goede bestemming voor het terrein en pand zou kunnen zijn. Er staan keurig contactgegevens bij vermeld. Met vragen of ideeën kunnen zij zich bij de krakers melden. Volgens de twee hebben ’de buren’ al positief op hun kraakactie gereageerd.

Wat hun plannen zijn als blijkt dat hun aanwezigheid niet op prijs wordt gesteld? ,,Dat zien we dan wel weer’’, klinkt het nog maar eens. Overigens zonder dat daar ook maar een enigszins dreigende toon in doorklinkt.

Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk laat via een woordvoerster weten dat hij dinsdag de situatie bespreekt in de gezagsdriehoek - politie, openbaar ministerie en burgemeester. De intentie van burgemeester Smit is ’ontruiming’.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen