Voorstel Huibers: Formatie met zes partijen in Bergen

Hans Huibers.
Bergen

Zes partijen in de gemeenteraad van Bergen moeten verder gaan praten om samen te komen tot een coalitieakkoord. Dat is het advies van informateur Hans Huibers. De zes zijn: Kies Lokaal, VVD, GroenLinks, D66, CDA en PvdA.

Huibers maakte dat gisteravond bekend op een bijeenkomst met de partijen. Volgens hem reageerden de zes betrokken fracties ’overwegend positief’ op het voorstel.

Twee partijen, Gemeentebelangen BES en Behoorlijk Bestuur Bergen (BBB), vallen buiten de boot. Met name BBB heeft zich hard gemaakt voor meer burgerparticipatie. Huibers zei gisteravond dat de zes beoogde coalitiepartijen ook willen dat de burgers het vertrouwen in de politiek terugkrijgen, maar meer dachten aan bijvoorbeeld wijkgericht werken in plaats van ’code oranje-achtige activiteiten’. „Daarvoor is niet veel draagvlak bij de partijen.”

Het stelde verder: „We moeten niet doen alsof de toekomst van Bergen afhangt van twee of drie hete hangijzers (zoals het centrumplan Bergen of de fusie van de drie voetbalclubs, red.). Er is veel meer aan de orde. We moeten het een en ander in de juiste proportie plaatsen.”

De zes partijen moeten voor woensdagmiddag reageren op het voorstel. Kies Lokaal en de VVD zullen dan als initiatiefnemers, samen met Huibers, een voorstel maken voor de volgende gespreksronde.

Meer nieuws uit Alkmaar