Mantelzorgers gratis naar Dag Mama, een theatervoorstelling over dementie

Sarah Blom (midden) met haar broer David (met pet) en enkele andere familieleden.© PR foto Jorgen Caris

Marjolein Vos
Naarden

Alzheimer Nederland, afdeling Gooi en Omstreken, nodigt alle mantelzorgers van mensen met dementie uit voor Dag Mama, een theatervoorstelling over de ziekte van Alzheinmer. Het stuk is geschreven en wordt opgevoerd door ouderenpsycholoog Sarah Blom en enkele familieleden, onder wie haar broer David (ook psycholoog) en moeder Lydia (kunstenares en actrice). Doel van Dag Mama? De wereld van dementie begrijpelijk en hanteerbaar maken voor naasten, professionals en geïnteresseerden.

Het is de tweede keer dat Alzheimer Nederland, afdeling Gooi en Omstreken, mantelzorgers een avondje uit aanbiedt, vertelt voorzitter Cees Croes. ,,Dit keer ligt ook echt de focus op deze doelgroep, en niet op de professionals of andere belangstellenden. Pas als er nog kaarten over zijn, komen zij aan de beurt. Wij willen heel graag dat juist de mantelzorgers deze voorstelling, die door het hele land, en door België trekt, komen bekijken.’’

Verpleeghuis

Dag Mama gaat over een vrouw, die zichzelf aan het verliezen is. Met de brandende vraag voor haar dochter hoe daar mee om te gaan. Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van moeder: haar kamertje in het verpleeghuis. Hier moeten de werelden van moeder, dochter en zorgprofessional samenkomen. En dit blijkt niet eenvoudig, zo wordt het stuk door Alzheimer Nederland aangekondigd.

De makers van het stuk zijn (gepromoveerde) ouderenpsychologen, artiesten en voormalig mantelzorgers. In het stuk delen zij inzichten en geven handvaten aan mantelzorgers. De bedoeling: laten zien dat een leven met dementie voor alle betrokkenen gelukkig kan zijn, en dat er nog van alles mogelijk is.

Dochter

Eind vorig jaar is ook een boek verschenen bij dit theaterstuk: ‘Jij bent toch mijn dochter’, geschreven door Sarah Blom. Zij strijdt als ouderenpsycholoog en voormalig mantelzorger (haar oma leed aan dementie) al jaren voor begrip voor dementerenden en hun mantelzorgers. Volgens haar is de zorg in Nederland goed, maar mag dit nooit als excuus worden gebruikt om de problemen en uitdagingen die hier ook voorkomen te benoemen en aan te pakken. Om inzicht te krijgen in wat er speelt in de wereld van de dementie sprak zij vele dementerenden, mantelzorgers en zorgprofessionals. Echt kijken en écht luisteren naar mensen met dementie is volgens Blom cruciaal, terwijl zij de positieve, relativerende rol van humor niet uitvlakt.

Witte Kerk

Dag Mama wordt opgevoerd op 14 maart in De Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan 15 in Naarden. Inloop vanaf 19 uur einde om 22.15 uur. Toegang gratis. Kaarten (max 2 p.p.) zijn o.v.v. volledig naam en adres te bestellen bij de lokale contactpersonen van Alzheimer Nederland/ afd Gooi: meer informatie via c.croes1@ziggo.nl/06-41399777.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen