Huisartsenpost Alkmaar verhuist niet naar ziekenhuis

Gert van der Maten
Alkmaar

De huisartsenpost Alkmaar verhuist niet naar de nieuwbouw van het Alkmaarse ziekenhuis. Dat hebben beide organisaties gemeld.

Al jaren wordt er gesproken over het zij-aan-zij brengen van de huisartsenpost en de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis. De gedachte is dat patiënten meteen door kunnen lopen als hun kwaal ernstig blijkt.

Maar de gezamenlijke huisartsen van de regio vinden dit voordeel toch niet opwegen tegen de nadelen. De huisartsenpost heeft aan de Hertog Albrechtweg, nabij NS-station Alkmaar-Noord, ruime faciliteiten, een goede locatie en goede bereikbaarheid met voldoende parkeerruimte.

In het vernieuwde ziekenhuis in De Hout zou slechts beperkt ruimte zijn, met beperkte parkeercapaciteit, ook al komt er nu een ondergrondse parkeergarage.

Regio

,,Bovendien is het een goede uitvalsbasis. We werken immers in de hele regio”, zegt de Heerhugowaardse huisarts Hans Gimbel, bestuurslid van de kring Noord-Holland Noord van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Volgens hem moet maar 5 procent van iedereen die zich op de post meldt, worden doorverwezen naar de SEH. Het nadeel voor deze kleine groep weegt in de ogen van de huisartsen niet op tegen het kwijtraken van alle voordelen voor de zorg in het algemeen.

Bomen

Dat de post niet verhuizen wil, bleek vorige week voor het eerst bij de Raad van State in Den Haag. Tegenstanders van de vernieuwbouwplannen van het ziekenhuis zeiden daar een en ander gehoord te hebben van artsen. De advocaat van het ziekenhuis ontkende toen nog.

De tegenstanders menen dat het nieuwe ziekenhuis zonder huisartsenpost kleiner kan worden uitgevoerd. Dat scheelt het kappen van bomen in De Hout. Maar volgens het ziekenhuis zijn er geen consequenties voor de vernieuwbouwplannen, want overdag gebruikt het ziekenhuis de beoogde ruimte.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen