Traditie blijft intact: Afrikaanse hegemonie in Egmond Halve Marathon [video]

Abshero Ayele wint de NN Egmond Halve Marathon.© ANP

Marco Knippen
Egmond aan Zee

Een traditie, ontstaan in de jaren negentig, werd in de Egmond Halve Marathon niet doorbroken. Ook in de 46e aflevering geselden de Afrikaanse loopwonders het peloton.

Andrea Deelstra blufte nog wel op het stuk van zeven kilometer over het strand en ging er vandoor, maar werd na 45 minuten in de duinen achterhaald. De Ethiopische Haven Hailu en de Keniaanse Jackline Chepngeno gingen erop en erover, en duelleerden vervolgens om de eindzege. Hailu won, in een tijd van 1.14,51 uur. Ruth van der Meijden, die Deelstra in de slotfase nog passeerde, was de beste Nederlandse in 1.17,20. Deelstra gaf uiteindelijk nog 21 seconden op haar toe.

De winnares was overigens weer niet opgewassen tegen de negen minuten later gestarte mannen. In het laatste deel van de duinen, op de befaamde Bloedweg, werd ze achterhaald. De Ethiopiër Ayele Abshero toonde zich uiteindelijk de sterkste in het mannenveld, met een winnende score van 1.04,57. Het was zijn derde triomf in Egmond aan Zee, na eerdere zeges in 2011 en 2014.

Video Bastiaan Schuit

In een wedstrijd die zich door een aangename temperatuur (zo’n negen graden) maar met wel een straffe westenwind kenmerkte, bleven de parcoursrecords van de Ethiopiër Dawit Wolde (1.00,46 uur in 2012) en Irma Heeren (1.10,03 uit 1999) ver buiten bereik.

Noord-Hollands succes, in de kantlijn van de internationale strijd, was er ook: Egmonder Ronald Schröer was in zijn ‘achtertuin’ als nummer negen in de eindrangschikking de beste Nederlander (1.07,08), gevolgd door de Beverwijkse debutant Stan Niesten (twaalfde overall in 1.07,51). Michel Butter, vooraf de topfavoriet onder de Nederlanders, stapte halverwege bij Camping Bakkum uit. Hij had last van zijn hamstring.

Lees ook: Jaap Wit (70) ís de halve marathon van Egmond

Voor het evenement dat als de openingsklassieker van het jaar wordt beschouwd waren, de kwart marathon en de mini-marathon voor de jeugd meegerekend, 17.619 lopers ingeschreven.

Video Noordhollands Dagblad

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen