Gouden randje aan zilveren editie Westfriese Sportverkiezing [video]

Alle prijswinnaars van de jubileumeditie van de sportverkiezing.© Foto Marcel Rob

Vincent Schot
Hoorn

Hoelang hij precies betrokken is geweest bij de Westfriese Sportverkiezing weet Piet Mol niet exact. ,,Tijdens de eerste editie was ik er in ieder geval nog niet bij, maar wel vrij snel daarna. Twintig jaar dus zeker. Eerst als bestuurslid en de laatste tien tot twaalf jaar als voorzitter’’, rekent hij terug terwijl hij in de foyer van schouwburg Het Park geniet van een biertje. De 25e editie zit er dan net op. Het waren Mols laatste. Hij zwaait af na deze zilveren editie. Het werd er een met een gouden randje.

Eén specifiek hoogtepunt van een kwart eeuw verkiezing van de beste sporters van de regio kan de scheidend voorzitter niet noemen. ,,De totale ontwikkeling die de verkiezing heeft doorgemaakt’’, noemt hij daarvoor in de plaats.

,,We zijn ooit begonnen in een sporthal. De prijzen werden uitgereikt na afloop van een handbalwedstrijd van SEW. Via verschillende sporthallen en Kasteel Radboud groeiden we op een gegeven moment door tot de kleine zaal van de schouwburg. En nu staan we alweer een aantal jaar in de grote zaal en is het een sportverkiezing met een grootse uitstraling.’’

Spektakel

Het Park liep zondagmiddag goed vol voor de jubileumeditie. Het publiek kreeg een afwisselend programma voorgeschoteld. Er was spektakel toen trampolinespringer Jordy Mol door de nok van het theater vloog, het was aandoenlijk toen eregast Ronald de Boer het hemd van het lijf werd gevraagd door een jeugdteam van De Zouaven en het was sympathiek toen hoofdsponsor Rabobank Stichting Leergeld een cheque van 20.000 euro overhandigde.

Ernesto Hoost verscheen ook op het podium. Hij stond er samen met De Boer, voor een praatje, maar vooral om de prijs van verdienste uit te reiken aan stichting Talent United.

In 1994 viel de kickbokser in de prijzen. Hij werd toen verkozen tot de allereerste sportman van West-Friesland. Ook toen stond de oud-Ajacied naast hem, destijds om de prijs te overhandigen.

,,Dat was nog voor mijn eerste K1-titel’’, blikt de kickbokser nog voordat de deur open gaat terug op dat moment. In 1999 en 2002 ging hij op herhaling. Hoewel hij acteerde op een mondiaal podium deed de regionale aandacht hem altijd goed.

,,Voor een sporter is het altijd fijn te weten dat er erkenning is voor hetgeen je doet. Dat mijn naam bovenaan de lijst staat van winnaars is iets dat mij trots maakt’’, aldus de man die na zijn carrière ook nog werd geëerd met de oeuvreprijs, een eer die alleen de grootste sporters uit de regio te beurt valt.

De jeugdspelers van De Zouaven onderwerpen Ronald de Boer aan een vragenvuur.© Foto Marcel Rob

Rotklus

Iemand die deze vrijwel allemaal voorbij heeft zien komen is Poul Annema. De voormalig sportjournalist van De Volkskrant was tien jaar lang voorzitter van de jury. Vijf jaar geleden zwaaide hij af.

,,Het was altijd een rotklus’’, zegt de Abbekerker met een knipoog. ,,Het blijft immers appels met peren vergelijken. Maar West-Friesland heeft altijd een rijk aanbod gehad. We hebben nooit hoeven zoeken naar kandidaten. En nog altijd is de sport van een hoog niveau. Ook nu zijn het weer genomineerden om trots op te zijn. In het verleden was het wel veel schaatsen en wielrennen, maar dat hoorde - en hoort nog altijd - bij dit gebied.’’

Facetime

,,En van Curaçao gaan we door naar Manchester’’, grapt presentator Chris Wobben als Michael Groot hem een telefoon voorhoudt waarop zijn zus Caroline te zien is via Facetime. De wielrenster uit Andijk is genomineerd in de categorie Aangepast sporter van het jaar, maar zit voor een wedstrijd op de wielerpiste van Manchester.

Haar broer neemt de honneurs waar op het podium, waar Groot het opneemt tegen zwemmer Bas Takken en badmintonster Megan Hollander. Als de envelop eenmaal is opengemaakt wordt er gejuicht in Engeland.

Jordy Mol in de nok van de schouwburg.© Foto Marcel Rob

Net zo ging het direct na de opening van de 25e Westfriese Sportverkiezing, toen de coach van het jaar werd verkozen. Toen was het Wobbens eigen telefoon waarop één van de genomineerden zich meldde. En ook nu ging de prijs naar degene aan de lijn, ditmaal verblijvend in Curaçao. Hovocubo-trainer Sander van Dijk troefde Dennis Lens (Hoornse BV) en Charles van Altena (Hollandia) af.

Voor de zaalvoetballers bleef het niet bij de prijs voor Van Dijk. De winnaar van de eredivisie, beker en supercup werd boven de wielrenners van West-Frisia en badmintonners van Hoornse BV verkozen tot Ploeg van het jaar.

Talenten

Toen de prijs voor Talent van het jaar werd uitgereikt stonden de drie kanshebbers wel op het podium. Jordy van Workum ging met het kleinood aan de haal. De skeeleraar bleef karter Mike van Vught en schaakster Robin Duson voor.

Irene Schouten werd de afgelopen vier edities verkozen tot Sportvrouw van het jaar. Vader Klaas nam de prijs veelal namens haar in ontvangst omdat de Andijkse in deze periode altijd op trainingskamp is.

,,Nu vertrekken we dinsdag pas dus dat kwam mooi uit’’, vertelde de schaatsster vanaf het podium aan het publiek. Juist nu ging de prijs naar een ander. Atlete Nadine Visser won. Het was een smet op de middag dat zij, zelf niet aanwezig, niemand namens haar had gestuurd.

Bij de mannen tot slot was de winnaar ook niet aanwezig. Nicholas Heiner bereidt zich in Australië en Nieuw-Zeeland voor op het nieuwe seizoen. De olympisch zeiler kreeg de voorkeur boven schaatser Simon Schouten en motorcoureur Rob Hartog.

Voor aanvang van het hoofdprogramma kreeg de organiserende stichting van de gemeente Hoorn de Eenhoornzegel overhandigd.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen