Twee aanhoudingen na reeks plofkraken in Amsterdam en Aalsmeer

Grote ravage na plofkraak op geldautomaat World Fashion Centre in Amsterdam.

Grote ravage na plofkraak op geldautomaat World Fashion Centre in Amsterdam.© Foto: Michel van Bergen

Amsterdam

Twee verdachten zijn donderdag aangehouden in verband met een reeks plofkraken in Amsterdam en Aalsmeer. Het gaat om twee mannen van 26 en 22 jaar uit Amsterdam.

Tussen eind oktober 2018 en begin januari 2019 hadden plofkrakers het tien keer op geldautomaten in de regio Amsterdam voorzien: acht keer in Amsterdam-West, één keer in Amsterdam-Noord en één keer in Aalsmeer.

© Afbeelding: politie.nl

Alleen bij de tweede in de reeks plofkraken, op het Lambertus Zijlplein, bleef het bij een poging, in de andere gevallen werden de geldautomaten met behulp van explosieven opgeblazen. Dit had aanzienlijke schade aan de automaten, gevels en panden tot gevolg. Ook moesten omliggende woningen meerdere keren worden ontruimd, omdat er sprake was van achtergebleven explosieven.

Zo moesten op het Lambertus Zijlplein op 23 oktober 2018 zo’n dertig woningen worden ontruimd. Twee dagen later was het raak bij een winkelcentrum in de Molenwijk. Toen was er alleen schade aan de geldautomaat.

Bij de mislukte plofkraak op het Belgiëplein vorige week was er eveneens veel schade aan de pinautomaat naast een supermarkt. Dezelfde automaat was op 29 november ook al doelwit van de daders. Bij de poging op de Slotermeerlaan op 4 januari zorgde een achtergebleven explosief voor veel extra werk voor politie en defensie.

Veel risico, geen buit

De recherche heeft de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar de plofkraken. Bij geen van de plofkraken wisten de daders geld mee te nemen, maar de politie rekent het de daders zwaar aan dat er krachtige explosieven zijn gebruikt.

De politie onderzoekt nog wat de precieze rol van de twee aangehouden Amsterdammers is geweest. Het sterke vermoeden bestaat dat er meer personen bij de plofkraken betrokken zijn geweest. Daarom wordt niet uitgesloten dat er meer aanhoudingen, maar ook incidenten, zullen volgen.

Het onderzoek gaat dan ook onverminderd door, laat de politie weten. Getuigen wordt opgeroepen zich te melden. Inmiddels zijn er bij geldautomaten zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen