Sterren kijken bij Orion en LunaTix doen

Bovenkarspel

Na een moeizame periode, vooral gekenmerkt door noodzakelijke aanpassingen aan het pand en aan de brandveiligheid, is sterrenkundige vereniging Orion in Bovenkarspel er klaar voor.

Dit weekeinde wordt het nieuwe seizoen afgetrapt met planeten en sterren kijken, de ingebruikname van software en vooral ook de lancering van het nieuwe, sterrenkundig en ruimtevaartgericht bordspel LunaTix. Daarbij lossen de spelers via observaties van sterrenbeelden problemen op tijdens een maanreis.

En dan wordt in het onderkomen van de sterrenwacht in het Streekbospaviljoen in Bovenkarspel ook nog stilgestaan bij het wereldwijde kick-off event ’100 uren van de sterrenkunde’, waarmee een eeuw aan astronomische ontdekkingen onder de aandacht wordt gebracht.

Orion houdt vanavond van 19 tot 22 uur kijkavond. Aansluitend is er morgen een open dag.

Naast het kijken door de telescopen zijn er nieuwe schaalmodellen, die tonen hoe eventueel op de planeet Mars gewoond kan worden. Met een nieuw softwareprogramma voor de planetariumbeamer kan beter op vragen van bezoekers worden ingegaan. Er zijn meer korte filmpjes te zien over onderwerpen als zwarte gaten of een reis door het ruimtestation. Ook kunnen bezoekers zelf natuurkundige proefjes doen en wordt uitleg gegeven over de breking van het licht, magnetisme en statische elektriciteit.

Armand Pien

Zondag is er van 13 tot 17 uur open dag bij de volkssterrenwacht. Daarbij wordt het educatieve bordspel LunaTix gelanceerd. Dit spel is ontwikkeld door volkssterrenwacht Armand Pien, verbonden aan de Universiteit van Gent. De bevriende sterrenwacht in Bovenkarspel kreeg afgelopen zomer de gelegenheid het spel, dat pas sinds dit jaar verkrijgbaar is, uit te testen. Dat gebeurde ook op andere plekken, waarna het wat is aangepast.

Het spel biedt de vier tot zes spelers meer inzicht in de ruimtevaart en astrologie. Ze reizen met allerlei voertuigen van continent naar continent. Zo kunnen ze punten, ’tix’, verdienen om naar de maan te reizen. Zondag wordt het spel gedemonstreerd voor liefhebbers. Maker Vincent Verhoeven van sterrenwacht Armand Pien komt het zelf toelichten.

Zondag haakt Orion tevens aan bij het evenement ’100 uren van de sterrenkunde’ ter ere van het honderdjarig bestaan van de internationale Astronomische Unie. Wereldwijd worden activiteiten georganiseerd met als thema ’Under One Sky’.

www.volkssterrenwachtorion.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons