Alkmaar wil EK wielrennen

Peter Sagan na het winnen van het EK in 2016 in Frankrijk.
© Foto AFP
Alkmaar

Het Europees kampioenschap wielrennen vindt waarschijnlijk dit jaar plaats in Alkmaar. De gemeente onderzoekt op dit moment of er voldoende financiële middelen zijn om het evenement naar de stad te halen.

Als dat lukt, rijden de beste Europese coureurs van 7 tot en met 11 augustus door Noord-Holland voor de medailles en truien.

Het EK heeft nog niet zo’n lange historie. Alkmaar zou de vierde editie worden. Winnaars zijn Peter Sagan en Anna van der Breggen (2016), Alexander Kristoff en Marianne Vos (2017) en Matteo Trentin en Marta Bastianelli (2018).

„Ik heb vorig jaar de wedstrijd in Glasgow op televisie gezien, dat was een geweldig spektakel”, vertelt Alkmaars burgemeester en wielerliefhebber Piet Bruinooge. „Dat moet het ook in Alkmaar worden. De stad en de regio krijgen het veel ’exposure’; de wedstrijden worden allemaal in heel Europa live uitgezonden.”

Bruinooge benadrukt wel dat het nog niet rond is. „Ik wil wel de koninklijke weg bewandelen. Op 22 januari wordt het eerst besproken in het college van B en W en omdat het om een groot bedrag gaat, moet het ook op 14 februari in de gemeenteraad behandeld worden.”

Welke route wordt gekozen voor de wegwedstrijd en tijdrit is nog niet bekend. ,,Daar gaan we aan werken als we het EK binnengehaald hebben.’’

Alkmaar was eerder in beeld om in 2016 als startplaats voor de Giro d’Italia te fungeren. Daarnaast was de afgelopen jaren de finish van de Profronde van Noord-Holland in de stad.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen