Play-offs terug in honkbalcompetitie

Play-offs terug in honkbalcompetitie
Haarlem

In de eerste speelronde van de hoofdklasse honkbal 2019 staan de regionale vertegenwoordigers DSS en Pioniers meteen tegenover elkaar. Donderdag 4 april staat de eerste wedstrijd gepland in Haarlem.

De KNBSB heeft besloten de competitie voor aankomend seizoen op een belangrijk punt te wijzigen. De top vier speelt in de tweede seizoenshelft namelijk met een gelijke inzet om een plek in de Holland Series.

Er worden geen punten meer meegenomen uit de eerste seizoenshelft. De nummer één speelt namelijk in een best-of-five tegen de als vierde geklasseerde ploeg. Inzet is meteen een plek in de strijd om het landskampioenschap.

Ook de nummers twee en drie spelen in een best-of-five voor een plek in de finale. De nummers een en twee van de eerste seizoenshelft krijgen het thuisvoordeel.

Holland Series

De Holland Series begint donderdag 22 augustus. De eventueel laatste wedstrijd van de best of seven wordt op zondag 1 september gespeeld. Daarmee is de competitie op tijd klaar voordat in Duitsland het Europees kampioenschap wordt gehouden.

In het reguliere deel van de competitie speelt elk team 42 wedstrijden. Dat houdt dat er zes keer tegen elke tegenstander gespeeld gaat worden. Titelverdediger Neptunus opent het nieuwe seizoen 4 april thuis tegen HCAW.

Amsterdam begint het seizoen met een drieluik tegen Storks, dat zich in 2018 wist te handhaven op het hoogste niveau door overgangsklasser Kinheim te verslaan. Quick Amersfoort begint op eigen veld met een duel tegen Twins.

De laatste wedstrijd van de reguliere competitie staat gepland voor zondag 28 juli. Aansluitend wordt de competitie opgesplitst in een top vier en bottom vier. Ook hier worden best-of-five series gespeeld tussen de nummers vijf en acht alsmede zes en zeven. De winnaars van die series spelen in 2020 ook in de hoofdklasse.

De verliezende ploegen nemen het tegen elkaar op in wederom maximaal vijf duels. V

oor de ploeg die die serie verliest wacht nog een lang seizoen want, na een maand zonder competitieduels in verband met het Europees kampioenschap en het Olympisch kwalificatietoernooi, staat er vervolgens een serie duels gepland tegen de kampioen van de overgangsklasse. Inzet is dan de laatst beschikbare plek in de hoofdklasse 2020.

Stilgelegd

De competitie wordt ook enkele keren stilgelegd. Zo zal er in het weekeinde van 29 en 30 juni niet worden gespeeld in verband met de London Series. In Engeland spelen de Boston Red Sox en New York Yankees dan twee competitiewedstrijden tegen elkaar.

In verband met het World Port Tournament in Rotterdam zullen er van 8 tot en met 21 juli geen duels worden ingepland terwijl in de tweede seizoenshelft van 5 tot en met 11 augustus niet zal worden gespeeld in verband met het Europees kampioenschap onder 23 jaar in Praag.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons