Koorts en valpartij lacht Martien Jimmink weg

Koorts en valpartij lacht Martien Jimmink weg
Martien Jimmink laat zich in Peru niet zomaar uit het veld slaan.
© Archieffoto
Peru

Na een bewogen week heeft Martien Jimmink zijn rust meer dan verdiend. De 58-jarige motorcrosser uit Kolhorn die in Peru de Dakar Rally probeert te volbrengen, heeft er inmiddels vijf etappes op zitten. Zaterdag een klein intermezzo om er vervolgens tot en met donderdag weer tegenaan te kunnen. En zelfs een flinke koorts houdt de gedreven hardrijder niet tegen.

Zijn fans worden in Nederland van alles op de hoogte gehouden. Na iedere beproeving neemt Jimmink de tijd om zijn woordje te doen en dat wordt hier met iedereen die hem een warm hart toedraagt gedeeld. Zo kwam enkele dagen geleden bijvoorbeeld nog het bericht naar buiten dat het bijna einde verhaal leek. ,,Ik was vannacht niet helemaal lekker, nu ben ik weer fit’’, zei Jimmink op donderdag nog tegen Rallymaniacs. Via dat kanaal probeert de loonwerker dagelijks verslag uit te brengen. ,,Ik had 39 graden koorts. Nog nooit zo liggen schudden in mijn bed.’’ Omdat er van verbetering aanvankelijk geen sprake leek, ging er al bijna een streep door zijn naam. Eerst moest Jimmink zich nog melden bij een Franse dokter. ,,Hij deed allemaal testen. En alles was goed. Reflexen perfect, evenwicht prima. Nam hij mijn temperatuur nog een keer op; 37 graden.’’ Het maakte dat Jimmink alsnog mocht starten. ,,Ik heb heel voorzichtig gereden.’’ Met eerder in het evenement ook nog een valpartij heeft de coureur in ieder geval al voldoende meegemaakt. ,,De plek op mijn rug is zo groot als een sigarendoos. Alle huid is er af. Ik was eerst wat duizelig, na honderd kilometer kon ik weer wat harder rijden. Maar ik heb wel alles gestaan.’’ Waar het al bekend was dat Jimmink zich niet zomaar uit het veld laat slaan, heeft hij zich in Peru inmiddels al lang en breed bewezen. Na een maandenlange voorbereiding was het tenslotte ook niet te verwachten dat er slechts nieuws uit Zuid-Amerika zou komen. Eerder heeft hij immers ook al aangegeven dat hij blessures op de koop toeneemt om zijn droom vervolgens op karakter waar te maken. Vooralsnog is de sympathieke motorrijder in ieder geval goed op weg om de oudste Nederlander te worden die de Dakar Rally heeft voltooid. Wat dat betreft is er voor hem nog geen reden om te wanhopen. Zo kan Jimmink bijvoorbeeld ook voldoende moed putten uit de eerste paar dagen. Hij was vooral na de tweede etappe zeer tevreden. ,,Het ging zo goed. Geen risico’s genomen, geen rare dingen gedaan. Een lekker gevoel.’’

Plekje

Dat hij de dagen daarna wat tegenslag te verwerken kreeg, gaf Jimmink ook een plekje. En gisteren verscheen hij gewoon weer aan de start om de laatste rit voor de rustdag te voltooien. Opnieuw grotendeels samen met Mirjam Pol, teamgenoot bij HT Rally Raid, die hem er donderdag ook doorheen hielp. ,,Zij reed voor mij uit. Af en toe raakte ik haar kwijt, maar kon ik er toch weer naartoe rijden. Zij is voor mij echt de koningin van de Dakar. Ze doet het zo bekeken.’’ Een beetje hulp kan geen kwaad. En dat doet hoe dan ook niet af aan de prestatie die Jimmink ongetwijfeld zal voltooien. Na de rit van komende donderdag mogen de armen de lucht in. Dan heeft hij de Dakar Rally naar alle waarschijnlijk uitgereden. Daar bestaat nu toch geen twijfel meer over.

Meer nieuws uit Sport Schagen

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons