Hectisch slot van trainingskamp AZ

Hectisch slot van trainingskamp AZ
Seuntjens maakt de 1-1 op het afgeladen Calista Sports Center.
© Foto Ed van de Pol
Belek

Fenerbahçe mag dan zijn afgezakt naar de voorlaatste plaats van de Turkse Süper Lig, de club blijft ongekend populair. Ook in Belek heeft de club uit Istanboel een grote schare fans. Dat bleek vrijdagavond toen AZ daar het trainingskamp afsloot met een oefenduel tegen de topclub.

Al ver voor de wedstrijd ziet het geel en blauw voor de poort van het Calista Sports Center. De supporters van Fenerbahçe hopen op clementie van de streng ogende beveiligers. Helaas voor de fans hanteren die een gastenlijst die vele malen summierder is dan het aantal supporters dat naar binnen wil.

Toch loopt de tribune in no time vol. Het veroorzaakt een sfeer die in schril contrast staat met de serene rust die er een week lang hing tijdens de trainingen van AZ op het fonkelnieuwe trainingscomplex.

Toch blijven er plekken leeg. Maar dat duurt niet lang, want zodra iedereen die op de lijst staat een plekje heeft gevonden gaat het hek alsnog open. Plots blijkt de zittribune ook veel staanplaatsen te hebben.

Sfeer

De Turkse fans zorgen nu helemaal voor een heerlijke ambiance met hun constante gezang en geklap. Als er eenmaal is afgetrapt geeft de steun vanaf de tribune Fenerbahçe vleugels.

Het is dan ook de eerste ploeg die voor doelgevaar zorgt. Na zes minuten resulteert het al in een treffer. Het is een fraaie bovendien. Nabil Dirar geeft voor en met een volley passeert Ismail Köybasi Marco Bizot.

AZ speelt met tien van de elf spelers waarmee het tegen PSV de eerste seizoenshelft afsloot en waarmee het over een week waarschijnlijk ook weer begint tegen FC Utrecht. Alleen de geschorste Jonas Svensson ontbreekt. De Noor deed om die reden de hele week bij de partijvormen mee met de reserves.

Zijn vervanger is Ricardo van Rhijn. AZ weet voor rust geen aanvallende vuist te maken en mag niet mopperen dat het halverwege nog 1-0 staat. Islam Slimani moet na een half uur van dichtbij scoren, maar mikt over.

Wuytens

In de rust laat Fenerbahçe de bank leeglopen. Alleen Dirar blijft staan. Ook AZ wisselt. Stijn Wuytens vervangt Ron Vlaar en maakt zo zijn eerste minuten van het seizoen. De overtuigende manier waarop hij de tweede helft volmaakt past in zijn trainingsweek en is hoopgevend voor de Alkmaarders, die dit seizoen centraal achterin kwetsbaar zijn.

Mats Seuntjens, de hele week al scherp in de afronding, brengt AZ pal na rust langszij. Na een solo passeert hij keeper Harun Tekin. De spits neemt ook de tweede treffer van zijn team voor zijn rekening.

Opnieuw herstelt hij daarmee eerder opgelopen schade. Deze wordt veroorzaakt door Adam Maher, die de bal verliest en Mehmet Ekici ziet profiteren. Na de 2-2 van Seuntjens lijkt het gelijk te blijven, maar kort voor tijd maakt Michael Frey 3-2.

AZ sluit het trainingskamp erdoor af met één remise en één verlies. Eerder op de dag speelden de reserves al tegen het Tsjechische 1. FC Slovácko. Bjørn Johnsen maakte de 1-0. Marko Vejinovic miste bij die stand een penalty. In de 87e minuut viel de 1-1.

Resultaat om het even

John van den Brom staart zich niet blind op de resultaten die AZ neerzette in de twee wedstrijden die het speelde. Uitslagen in oefenduels, zo zei hij na afloop, zijn hem om het even. ,,We hebben twee keer gespeeld zodat iedereen die mee is op trainingskamp minuten heeft kunnen maken. Dat is belangrijker.’’

De meeste waarde echter hechtte de trainer aan de rentree van Stijn Wuytens. De Belg is sinds april vorig jaar uit de roulatie. ,,Op hem hebben we lang gewacht, zeg ik heel eerlijk. Misschien is zijn rentree wel het belangrijkst van de hele week.’’

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons