Erfgoed uit deSchermer vereeuwigd in Gelderland

1/2
Schermer/Beesd

Een dorskast voor het dorsen van graan. Een walenmaker, hooiharken, kunstmestrooiers, een stroo-pers uit 1930 en een Siemens bietenwals.

Een greep uit de landbouwwerktuigen, waar zo’n 1600 vierkante meter mee te vullen is, in het bezit van de Stichting tot behoud van oude landbouwwerktuigen ‘Schermeer’.

Dat is straks allemaal te zien in Beesd, in Gelderland.

Het gerenommeerde Landgoed Mariënwaerdt wil de collectie uit de Schermer in huis hebben voor een permanente tentoonstelling. Daar is het Nationaal Museum voor Historische Landbouwtechniek gevestigd, voorheen gehuisvest in Wageningen. Daar worden binnenkort nieuwe gebouwen gerealiseerd om de totale collectie permanent te kunnen tonen. De landbouwpronkstukken zijn straks te herkennen aan het bordje ’afkomstig uit de collectie Schermeer’.

Over anderhalf jaar moet het zo ver zijn. In de tussentijd blijven de vele werktuigen verspreid staan over verschillende opslagruimtes in de streek.

Uitstapje

Beesd is een eindje rijden, bekent secretaris Frits Leegwater van de stichting Schermeer. Toch is de Oterleker verguld met Beesd. ,,Het gaat om een prachtige omgeving. Er is veel te zien als bezoekers er meer een uitstapje van maken.’’

Hij roemt de organisatie in Gelderland. ,,Het is een goede partner. Zij zijn daar gericht op het instandhouden van cultureel erfgoed. Het gaat om een nationaal museum en ze willen een permanente tentoonstelling.’’

Stichting De Schermeer is beginjaren tachtig opgericht en geniet bekendheid vanwege demonstraties en optredens op de Schermer Feesten, ’Uit in het land van Leeghwater’ en de Beemster feestweek.

Het was een lange zoektocht. De stichting kon ruim veertien jaar geen onderdak vinden voor de permanente tentoonstelling. De voorkeurslocatie was het Noorderpolderhuis, het voormalige waterschapshuis in Schermerhorn. Ondanks gesprekken met het Hoogheemraadschap Noord-Holland-Noord, de gemeente Schermer en later de gemeente Alkmaar was dit niet haalbaar.

Er was niet genoeg geld, geeft Leegwater aan. ,,Er was een beperkt financieel draagvlak. Zelf iets realiseren is niet haalbaar. Als je dat doorrekent kom je al gauw uit op zes á zeven ton. Wij zijn ook maar een kleine stichting en de vrijwilligersaanwas is minimaal. We moeten alles zelf doen.’’

Verwarring

Afgelopen zomer was er even verwarring. Toen leek de zoektocht al afgerond. De gemeente Alkmaar wees een plek toe voor de collectie landbouwmachines. Het ging om de schuren achter een van de oudste stolpboerderijen in de Schermer. Het bestemmingsplan is daarvoor gewijzigd. Er zou verbouwd worden en de stichting kon de schuren gebruiken.

Die opslaglocatie was nooit bedoeld als tentoonstelling, legt Leegwater nu uit.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons