West-Friese koren: ’In Paradiso wil iedereen staan’

West-Friese koren: ’In Paradiso wil iedereen staan’
Acapellagroep Like This met uiterst rechts Mariska Ootes.
© Eigen foto
Hoorn

Al is het maar eens in je leven. Optreden in Paradiso in Amsterdam. In het weekend van 19 en 20 januari stappen diverse koren uit West-Friesland op het podium van de befaamde poptempel voor een optreden van een kwartier. In de voetsporen van grootheden als The Rolling Stones, David Bowie en U2.

Paradiso verwelkomt zaterdag en zondag maar liefst 140 koren uit het hele land. De Paradiso Korendagen beleven dan 33-ste editie. Amateurzangers van alle leeftijden laten horen dat zingen hun passie is. Het repertoire is heel gevarieerd en strekt zich uit van pop en soul tot renaissance en jazz.

De animo is elk jaar groter dan er in de grote zaal beneden en kleine zaal boven plek is. Het is voor de koren dus altijd spannend of ze worden uitverkoren.

Like This

Voor acapellagroep Like This uit Bovenkarspel is het de vierde keer in het zesjarig bestaan dat ze van de partij zijn. Mariska Ootes (38) richtte de formatie op, die zich toelegt op pop- en rocknummers. De zes dames ('Mannen hebben we wel gehad, maar ontbreken nu helaas') repeteren iedere dinsdagavond in het Vereenigingsgebouw. Ze studeren de nummers zelf in zonder dirigent. Diverse arrangeurs bewerken bekende songs van onder meer Foo Fighters.

,,We zingen zesstemmig. Iedereen heeft een eigen partij. Er wordt best iets verwacht van je”, beseft Mariska. Af en toe neemt ze zelf een mannenpartij voor haar rekening.

Zij en haar koorleden zien uit naar het optreden op zaterdagavond. Mariska: ,,Er komen daar liefhebbers die echt willen luisteren.”

De dames, in leeftijd variërend van 32 tot 43 jaar, maken er een leuke dag van. Mariska: ,,We reizen per trein en gaan ook zeker bij andere koren luisteren. Wie weet slaan we nog een of meer mannen aan de haak voor ons koor.”

Voor Absolutely Music uit Hoorn is een spannend avontuur, erkent dirigent Ingrid Schouten (54): ,,We doen voor het eerst mee met de Paradiso Korendagen. Ons koor bestaat zeven jaar, we repeteren iedere maandagavond in Hoorn-Noord. Vooral nummers uit de Top 40. Er zijn twaalf leden, onder wie één man. Die wordt natuurlijk erg verwend door de dames. Er zouden er nog wel een paar bij kunnen.”

Kwetsbaar

Absolutely Music treedt niet zo vaak naar buiten. Ingrid: ,,We zijn een kleine groep en daardoor kwetsbaar. Op de Hoornse Stadsfeesten zijn we altijd van de partij, geldt ook voor de Korendag Enkhuizen. Paradiso is voor ons een echte belevenis, ook al het optreden maar kort. Daar wil iedereen staan. We maken er een gezellige dan van die wordt besloten met een etentje.”

Absolutely Music treedt zondagmiddag op.

Uit West-Friesland doen verder mee:

zaterdag: Ooker (Blokker), Evergreen (Avenhorn), Hazeskoor (Oterleek), Vocallure (Hoorn).

Zondag: Enkhuizer Koor.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons