Otto’s brug maakt plaats voor kaderenovatie

Otto’s brug wordt naar de dekschuit gehesen.

Otto’s brug wordt naar de dekschuit gehesen.© Foto Henk de Weerd

Eric Molenaar
Hoorn

Al eeuwenlang, sinds eind zestiende eeuw de Karperkuil ontstond, ligt er een brug tussen Slapershaven en het Baatland. Maar nu even niet.

Otto’s brug is volgens informatie van vereniging Oud Hoorn vernoemd naar Otto Reynders Hinlopen, die tot zijn dood in 1682 onder meer burgemeester was.

Van een draaibrug op deze plek is al sprake sinds 1870.

De huidige brug en de kade zijn rond 1935 aangelegd. De kademuren rond Otto’s brug waren aan een grondige renovatie toe. Er komt een nieuwe damwand, met een betonnen balk en de dekstenen worden gerenoveerd. Om ruimte te maken is de brug gisteren tijdelijk weggehaald en op een dekschuit geplaatst.

Dat zou een dag eerder al gebeuren, maar de kraan die eerst werd gebruikt kon de 10.100 kilo zware brug wel optillen, maar niet even verderop wegleggen. Daarom kwam er gisteren een telescoopkraan van Winder Limmen naar Hoorn om de klus te klaren. Dat was binnen een half uur gepiept.

De werkzaamheden duren tot 1 mei. Tot de brug wordt teruggeplaatst worden fietsers en voetgangers omgeleid via het ABC. Tot 1 april kunnen schepen de doorgang tussen Binnenhaven en Karperkuil niet passeren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen