Woonlasten Zaanstad voor kopers nog ’slechts’ twee na hoogst

Woonlasten Zaanstad voor kopers nog ’slechts’ twee na hoogst
Zaanstad

Langzamerhand lijkt Zaanstad zijn absolute toppositie als duurste grote gemeente van Nederland te verliezen.

Al tientallen jaren is het hetzelfde: de gemeentelijke woonlasten zijn hier extreem hoog. In een vergelijking van 38 grote gemeenten staat Zaanstad steevast ongeveer bovenaan.

Ook dit jaar is Zaanstad voor huurders met 571 euro per jaar de duurste grote gemeente. Maar voor de woningeigenaren is Zaanstad met 837 euro per jaar iets verder weggezakt. De afgelopen paar jaar was het de een-na-duurste grote stad. In 2019 staat Zaanstad voor het eerst op plaats drie, na Enschede (854 euro) en Delft (850 euro). Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Riool

Misschien blijft Zaanstad zakken in het rijtje. De woonlasten stijgen in de Zaanstad in 2019 heel weinig - voor eigenaren in 2019 0,1%, voor huurders 0,7% - terwijl de toename in sommige andere steden wel rond de 10 procent ligt.

Het knelpunt voor Zaanstad is sinds jaar en dag de rioolbelasting. Die is hier superhoog (284 euro voor zowel eigenaren als huurders, tegenover landelijk gemiddeld 169 euro voor kopers en 58 euro voor huurders).

Dat komt niet alleen door de slappe veengrond; gemeenten met een even slechte bodem hebben lang niet zulke hoge rioolkosten. De oorzaak ligt in de jaren tachtig en negentig, toen er weinig in het riool werd geïnvesteerd en er bovendien slechte ophogingsmaterialen werden gebruikt, waardoor verzakkingen ontstonden. Zaanstad is bezig met een grote inhaalslag.

De gemeenteraad stopt extra miljoenen in die rioolvervanging. Anders zou de rioolheffing helemaal de pan uitrijzen en in 2050 op bijna 500 euro uitkomen.

Met de ozb (267 euro) en de afvalstoffenheffing (286 euro) zit Zaanstad in de buurt van het gemiddelde voor grote gemeenten.

Voor huurders is Nijmegen de goedkoopste grote gemeente: 40 euro. Voor woningeigenaren is dat Den Haag: 563 euro.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons