Lentebloem voor ’lentepatiënt’

Lentebloem voor ’lentepatiënt’
Erica Davids in het blauw.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Een geneesmiddel is de hyacint niet, maar ze geeft wel even een beetje lentegevoel in donkere dagen. De bloem, geassocieerd met het inluiden van warmere dagen en verwant met de asperge, verspreidt een voorjaarslucht en vrolijkheid in plaats van de klinische ziekenhuislucht en het smeulende verdriet dat er normaal heerst.

Tweehonderd bossen lila hyacinten vrolijkten vandaag de hal op van het Noordwestziekenhuis in Alkmaar. De opbrengst van de verkoop is bedoeld om de zorgen te verlichten van mensen met kanker in de lente van hun leven.

Het is een vergeten groep, weet het nationaal platform Adoloscents & Young Adults (AYA). Mensen in die groep gaan niet alleen de strijd aan met een vaak allesverslindende ziekte. Bij jongvolwassen rijzen vragen over de toekomst van zichzelf maar ook over het nageslacht.

AYA helpt ze met raad en daad. Ze verlichten het doemdenken door mee te geven dat er nog altijd opties zijn. Als iemand een kinderwens heeft, dan kunnen er eitjes worden ingevroren.

AYA slaat al vijf jaar de handen ineen met onder meer Nederlandse hyacintenkwekers en andere vrijwilligers voor de hyacintenbloemenzeeën in verschillende ziekenhuizen. Het NWZ was er vandaag een van.

Het plan was ooit om de bloementafel te bemannen met jongvolwassen die zelf ziek zijn of geweest zijn.

Dat plan bleek wat ambitieus, het energiepeil was iets minder in die categorie. In plaats daarvan is gekozen voor een groep doorgewinterde krachten.

Een van hen is Erica Davids, normaal secretaresse op de afdeling oncologie. De actie is altijd een groot succes, zegt ze: ,,Veel mensen doen ook een bijdrage zonder bloemen mee te nemen.’’

Ze is niet direct betrokken bij patiëntenbehandeling, maar op haar afdeling ziet ze geregeld zware patiënten langs komen. Het wordt nooit gemakkelijker. ,,Ik word nooit immuun voor de ellende. Het blijft je bewegen.’’

Met onverschilligheid zou ze op de verkeerde plek zijn, denkt ze. Bij de oncologie vindt een zelfselectie plaats. ,,Er werken echt alleen de allerliefste artsen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons