Opinie: in plaats van troep opruimen, zorgen dat het simpelweg niet in de zee komt

© ANP

De containers die aangespoeld zijn op de Waddeneilanden als gevolg van de verloren lading van het containership MSC Zoe, zetten Kimo in Nederland ineens weer in de schijnwerpers.

Kimo International is de organisatie van Europese kustgemeenten op het gebied van milieu en veiligheid voor ongeveer 75 gemeenten in Noord-West Europa, landen rond de noordelijke zeeën zoals Noordzee, de Ierse zee, een gedeelte van de Atlantische Oceaan en het Skagerrak.

De krachtenbundeling van Europese kustgemeenten is uniek. Brexit of niet, er wordt samengewerkt met alle landen die met deze problematiek te maken hebben. De zee kent immers geen grenzen.

Het is voormalig burgemeester van Ameland Albert de Hoop (oud Kimo-president) die al jaren geleden aandacht vroeg voor het probleem van losgeslagen containers. We zetten deze lijn zeker voort.

Gezamenlijk is in elk geval de nationale lobby al in gang gezet. Een stevige brief gaat uit naar minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Namens Kimo Nederland/Belgie, Kimo Internationaal, maar ook namens het samenwerkingsverband Waddeneilanden en de Vereniging van Waddenkustgemeenten. Kortom de kustgemeenten trekken nationaal en internationaal aan de bel.

Voorzitter Sebastian Dinjens van Kimo Nederland zegt: "In plaats van troep opruimen, moeten we ervoor zorgen dat het simpelweg niet in de zee komt. Je ziet nu aan den lijve wat de gevolgen kunnen zijn van transport over water. Terwijl we met relatief simpele maatregelen het veel beter kunnen regelen."

Met als inzet: betere toezicht en handhaving, onderzoek naar laden en vastzetten, management van vaarroutes, het opzetten van een Vessel Travel Management system (VTS), het inzetten van chips voor containers, GPS tracking voor gevaarlijke lading en natuurlijk de internationale lobby.

Al langere tijd timmert Kimo International stevig aan de weg. Via de Europese organisaties als Helcom, Ospar en IMO wendt zij haar invloed aan om zaken gedaan te krijgen op het gebied van veiligheid, plastic soep en paraffine. Onlangs werd een bezoek gebracht aan de Our Ocean conferentie op Bali.

Deze conferentie richt zich over de hele wereld op schone zeeën. Het draagt bij aan het wereldwijde besef van de plastic soep en heeft inmiddels tot verregaande Europese regelgeving geleid ter bestrijding van de plastic soep.

Dit jaar is de Our Ocean conferentie in Europa, om precies te zijn in Oslo. Een prachtig moment om de Europese lobby door te zetten.

Kimo zoekt de samenwerking met andere Europese organisaties zoals de CPMR/North Sea Commission waarmee zij onlangs een samenwerkingsconvenant tekende. Ook de visserijsector wordt daarbij niet vergeten. Programma's als Fishing For Litter zijn al jaren succesvol en verdienen een uitbreiding op Europees niveau.

Bijvoorbeeld in samenwerking met de vissersunie Europeche. Ook tijdens de ramp bleek dit project van belang: vissers gingen belangeloos de zee op om het containerafval op te vissen.

Maar voldoende financiering voor dit mooie project is nog wel een punt van aandacht, waar dit jaar verder aan zal worden gewerkt. Ons werk voor en door kustgemeenschappen is waardevol en moet door blijven gaan.

Robert te Beest is internationaal president van Kimo en voormalig wethouder van de gemeente Velsen

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.