In 60 seconden: Kuifje

In 60 seconden: Kuifje
Verschillende stripboeken van Kuifje.
© ANP XTRA / Lex van Lieshout

Naast het abdijbier van Paix Dieu - alleen gebrouwen bij volle maan - en alle nummers van zanger Jan de Wilde is het mijn favoriete exportproduct uit België. Tussen de voetbalposters in lag in de jongenskamer een stapel met stripalbums van Kuifje.

Topliteratuur van de hand van de geniale Hergé, die kinderen met zijn verhalen de toestand in de wereld en omstreken voorhield. Van het Incarijk in Peru tot de besneeuwde Tibetaanse Himalaya-toppen. En van een oorlog in een Zuid-Amerikaanse bananenrepubliek tot een retourtje maan. Al dat moois was doorspekt met de capriolen van het sullige duo Jansen en Janssen, de vloekende Haddock en de dove professor Zonnebloem. En dan natuurlijk Kuifje zelf: de jonge reporter van onberispelijk gedrag.

De jeugd glijdt van je af als de vervelde huid van een slang en daarmee verdween ook Kuifje uit mijn leven. De stukgelezen stripboeken belandden bij het oud-papier en andere interesses kregen voorrang. Later kwam de spijt. Te laat merkte ik dat ik een echte fan was en nog wel eens hunkerde naar de avonturen van Kuifje en zijn kornuiten.

Nu maar een bekentenis: het eerste salaris bij mijn werkgever is deels opgegaan aan de hernieuwde aanschaf van alle Kuifje-albums, toen een investering van ruim 150 gulden. Ruim twintig jaar later heb ik er geen spijt van.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons