Beslissende dag over zonneparken in Schagen

Beslissende dag over zonneparken in Schagen
Een zonnepark in Friesland.
© Foto archief Holland Media Combinatie
Schagen

Voor de toekomst van zonneparken in de gemeente Schagen is het zaterdag 12 januari een belangrijke dag. Voor- en tegenstanders van terreinen vol panelen praten met elkaar in het Regius College. De bijeenkomst is besloten.

De uitkomst van de discussie bepaalt het gemeentelijk beleid, stelt ambtenaar Jacqueline van Rijn. ,,Het resultaat wordt de basis van hoe wij omgaan met zonneparken. Voor de aanleg is veel belangstelling. Welke eisen moeten wij stellen? Onder welke voorwaarden zijn projecten mogelijk? Dat hopen wij na zaterdag te weten.”

De gemeenteraad stelt het nieuwe beleid vast op 19 februari. Aanvragen voor een vergunning worden daarna beoordeeld.

Allerlei organisaties praten zaterdag over de voors en tegens van zonneparken. Zoals natuurclubs, Nuon, initiatiefnemers, landbouworganisatie LTO en waterschap. Ook raadsleden en inwoners zijn er, aldus Van Rijn.

De Argumentenfabriek

Deze groepen konden ook een voorbereidende bijeenkomst bijwonen. In december waren er twee. Er zijn toen argumenten voor en tegen verzameld, onder leiding van bureau De Argumentenfabriek.

Zaterdag nemen deze groepen elk drie mensen extra mee. Ook zij kunnen hun mening geven. Van Rijn over de nieuwe opzet: ,,Er staan nu evenveel voor- en nadelen rond zonneparken op een rijtje. Daar komt zaterdag een eindoordeel uit. Daar gaan wij als gemeente mee verder.”

Bedrijfsdaken

Voorstanders vinden dat er genoeg ruimte is voor zonneparken. Tegenstanders zien meer heil in panelen op daken van bedrijven.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons