Herstel Alkmaarse Victoriebrug later klaar en ook nòg duurder

Herstel Alkmaarse Victoriebrug later klaar en ook nòg duurder
Victoriebrug.
© Archief
Alkmaar

De Victoriebrug in Alkmaar is op z’n vroegst gemaakt in maart 2020. De gemeente voorspelde eerder eind 2019 de brug gemaakt te hebben.

De reparatie gaat 840.000 euro ton kosten, dat is twee ton meer dan er een maand geleden nog voor geschat werd. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het bedrag voor de Victoriebrug.

Houten grondkeringen aan de Noorderkade en Helderseweg ter hoogte van de brug worden vervangen om de oevers te verstevigen.

De brug voor fietsers en wandelaars is sinds de afgelopen onbegaanbaar. Hij werd afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. De houten oeverconstructie is te zwak voor een zware brug.

Een gegeven dat overigens bekend was voor de aanleg van de brug in 2015. De provincie, een adviesbureau en experts binnen de gemeente adviseerden toen al dat een nieuwe oeverconstructie nodig was.

Er werd ook gewaarschuwd dat de plannen geen rekening hielden met de gas- en andere leidingen die er lopen. Het toenmalige college van burgemeester en wethouders sloeg de adviezen in de wind en legde de brug zonder oeverversteviging aan. Hij moest en zou er komen.

De gemeente doet nog intern onderzoek naar de precieze gang van zaken rondom de aanleg.

In februari moet er een voorontwerp liggen voor de brug. In de maand daarop een definitieve. In april en mei volgt de aanbesteding. Vanaf juli moet er gewerkt gaan worden tot de brug af is in maart 2020.

De beoogde constructie moet honderd jaar mee kunnen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons