Kerstboom uit Zaanstad gaat toch in de fik

Kerstboom uit Zaanstad gaat toch in de fik
Kerstbomen gaan gedeeltelijk de oven in.
© foto wim egas
Zaanstad

Waar gaat de kerstboom die zaterdag wordt opgehaald naar toe? Het is een grote spraakverwarring.

Afvalverwerker HVC meldde deze week dat de takken en naalden tot compost verwerkt worden en dat stammen versnipperd naar een biomassacentrale in Duitsland gaan. Daar worden ze verbrand om energie te winnen. Complete bomen composteren zou niet mogelijk zijn, terwijl dat eerder wel was gemeld.

Dat was een teleurstelling voor velen. Zaanstad leek even de groenste gemeente van de regio te zijn. Geen openbare verbranding zoals in andere plaatsen, met alle kwalijke milieugevolgen die daarbij horen, maar de meest klimaatvriendelijke verwerking denkbaar. Verbranden in een biomassacentrale is altijd nog de bijna beste variant.

Maar waarom in Duitsland? Kost het transport niet meer energie dan het hout oplevert? GroenLinks in Zaanstad staat op het punt dat aan de orde te stellen. De partij vindt het teleurstellend dat de gedroomde verwerking van de kerstbomen te grabbel wordt gegooid.

Wie met biomassacentrales belt, leert dat het ene hout het andere niet is. Brandhout moet aan zekere kwaliteitseisen voldoen. Zo zegt Nuon - met een houtcentrale in Lelystad - niet direct ja tegen een partijtje kerstbomenhout. Ook Eneco heeft twijfels. De biocentrale in Purmerend zegt ongezien nee.

Het is wethouder Sanna Munnikendam vrijdagochtend verzekerd dat er geen boom verbrand wordt. ,,De bomen gaan in z’n geheel de shredder in en de snippers worden verwerkt tot compost.’’

Maar ook Munnikendam is op het verkeerde been gezet. Een gemeentewoordvoerder meldt later op de dag dat de stammen toch naar Duitsland gaan. Alleen als de centrale met een te groot aanbod zit, worden de stammen versnipperd en als bodembedekker gebruikt. Die beslissing kan van dag tot dag verschillen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons