Afscheid Patrick: ’Het leven is zo oneerlijk’

Afscheid Patrick: ’Het leven is zo oneerlijk’
De laatste rit van Patrick, omzoomd met blauwe ballonnen.
© Foto Marcel Rob
Midwoud

Blauwe ballonnen verdwijnen als stipjes in de lucht boven Midwoud als Patrick van Hanja bij zijn laatste rit langs café De Post gaat. Het dorpscafé waar de 18-jarige Midwouder als barman werkte en waar zijn plotselinge dood als een mokerslag aankwam.

Op 3 januari miste Patrick een bocht op een aardedonker smal polderweggetje bij Oostwoud. Zijn auto kwam op zijn kop in de sloot terecht. Patrick overleefde het ongeval niet. Zijn vriend Joep, die naast hem zat, had ontzettend veel geluk. Hij werd gered door een andere vriend die achter hen reed.

Het verdriet is tastbaar, als Patricks kist de sportzaal van Midwoud wordt binnengedragen en de naaste familie daarachter loopt. Ook de honden van de familie zijn erbij. Zus Sharon zal later vertellen dat ze met Patrick vaak discussies had over wie ze moest uitlaten.

,,Het leven is zo oneerlijk. Een stuurfout en je bent weg’’, zegt een vriend, een van de vele sprekers die herinneringen aan Patrick ophalen. Zijn collega’s van het Hoornse café The Eighties, waar hij het afgelopen jaar werkte, doen de danspasjes na die Patrick maakte op Beyoncés ’Single Ladies’. De zaal klapt mee, maar dan overmant het verdriet de dansers. Ze vallen elkaar in de armen en vegen de tranen uit hun ogen.

,,Gewoon een toffe gozer’’, zegt dorpsgenoot Ed Bobeldijk over Patrick. Zus Sharon vertelt hoe Patrick ervan genoot als de familie compleet was. En hoe trots hij was dat hij kortgeleden zijn eerste auto kon kopen.

Lees ook: ’Grauwsluier over Midwoud’

Danny Molenaar, Patricks leermeester bij café De Post, vertelt dat Patrick van plan was de beste barman te worden, om te beginnen van De Post. En dat hij zich verheugde op de Horecava, de vakbeurs waar De Post deze week met het hele team naartoe zou gaan. Hoe anders liep het allemaal. Het café was in de angstige uren na het ongeval de plek waar zijn vrienden naartoe gingen en waar iedereen troost zocht toen het nieuws van Patricks dood bekend werd.

Zo jong, zo onverwacht, zo zinloos. Uitvaartleider Michel Tames heeft namens de familie een boodschap aan iedereen. ,,Als je op pad gaat, kijk goed uit. Laat Patrick als een beschermengeltje op je schouder meerijden en zo zijn dood nog enige zin hebben.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons