Premium

’Speelsheid is waardevol’ voor Kees Oosterbaan

’Speelsheid is waardevol’ voor Kees Oosterbaan
Kees Oosterbaan in zijn atelier.
© Foto Erna Faust
Egmond aan den Hoef

Kees Oosterbaan is niet bezig met ’goed’ tekenen. Nee, hij laat de lijnen lopen zoals ze komen. Zo ook de komende vier dagen in galerie de Kapberg in zijn woonplaats Egmond aan den Hoef. Hij vult er een hele ruimte met zijn tekeningen. En iedereen mag meedoen.

Het is typisch zo’n speels project van Kees Oosterbaan (73), schooldirecteur/onderwijzer in ruste en altijd aan het tekenen. Hij zet bijvoorbeeld dagelijks een tekening op internet.

Maakt ’stoplichttekeningen’: staat-ie voor rood, maakt-ie razendsnel een schets van wat hij ziet. Of z’n ’Lullige boekjes’: miniboekjes met een paar snelle tekeningen. Die deelt hij uit aan vrienden en bekenden. „Zo verspreid je je werk en ben je de kritiek voor, omdat je mensen verrast. Maar het is ook een spelletje.”

Met zulk soort dingen kan hij behoorlijk druk zijn, grinnikt Oosterbaan. Jazeker, hij zit nog dicht bij het kind in zichzelf. „En daar ben ik heel trots op. Ik zie een jongetje dat lekker bezig is. Die speelsheid is waardevol.”

Vanaf vandaag tekent hij vier dagen lang in de Kapberg. Met rietpen, penseel en Oost-Indische inkt betekent en beschildert hij vellen papier. De vloer van de voorkamer moet in ieder geval helemaal bedekt. De muren ook zoveel mogelijk.

Het is spontaan werk, hij laat komen wat er komt. „Er is geen volgorde voor de tekeningen. Het wordt geen stripverhaal. Ze liggen kriskras door elkaar.”

Mysterie

Oosterbaan wil vooral werken zonder oordeel over wat hij zelf maakt. „Er zal ongetwijfeld een reden zijn waarom bepaalde dingen ontstaan. Maar zou je dat uitpluizen dan is het geen inspiratiebron meer. Het mysterie moet bewaard blijven.”

Hij ziet deze serie tekeningen als landschappen, in de ruime zin. Kan buiten zijn of binnen, maar ook het fysieke lichaam kun je als landschap beschouwen. En nog een stap verder: je kunt het lichaam beschilderen.

Dat gaat gebeuren. Bij wijze van performance laat Oosterbaan zich zaterdag beschilderen door Esther Koeman, in een poging te verdwijnen in zijn eigen tekenwerk. „Een wonderlijk idee, dat je er zo in opgaat dat je er niet meer bent. Dat is spannend en interessant.”

Plezier

Deze vier dagen mag iedereen komen kijken, tekeningen herschikken of mee tekenen.

„Ik vind het leuk om met andere mensen dingen te doen, dat verbindt. En tekenen is belangrijk. Elk kind kan het. Jammer alleen dat je op school al wordt geleerd dat het ’moet lijken’. Dan verlies je al snel het plezier als dat niet lukt. Laat iedereen toch lekker tekenen. Ik wil er volledig vrij in zijn. Ik zie wel wat er komt, denk niet na over techniek of vlakverdeling. Zoals een hond die zijn riem achter zich aansleept door het zand: volg de lijn die de hond maakt.”

Als het niet meer gaat over ’goed’ tekenen, raak je een enorme last kwijt, zegt Oosterbaan. „Maar het is lastig hoor, je hebt er lef voor nodig om dat los te laten.”

Als je de tekeningen zonder waardeoordeel laat komen, is dan elk resultaat goed? Oosterbaan denkt even na. „Dat verkondig ik wel. Maar soms denk ik toch: dit had anders gemoeten.”

De Kapberg, tot en met zondag, 13-17 uur. Performance: zaterdag om 15 uur, met muziek van Bas Oosterbaan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen