Sportcomplex ’t Veld vernieuwd: ’VZV’ers kunnen echt alles’ [video]

Een handbalwedstrijd in de nieuwe hal: VZV 4 tegen Kleine Sluis 2.
© Foto Patrick Hogervorst
’t Veld

,,Het is een bedrijf gerund door vrijwilligers.” Henk Visser (65) is voorzitter van Stichting Sportcentrum VZV. De bedrijfsleider groenvoorziening van Noorderkwartier toont in een lunchpauze het vernieuwde sportcomplex in ’t Veld.

Landelijk voorzitter Tjark de Lange van het Nederlands Handbal Verbond opent zaterdag 12 januari het nieuwe gedeelte. Trots vertelt Henk Visser over de uitbreiding met een tweede hal en royale ruimtes voor fysiotherapie en sportschool.

Als eigenaar van de opstallen heeft Sportcentrum VZV de accommodatie aan de Rijdersstraat volledig in eigen beheer. In niets is aan Visser te zien dat de stichting een hypotheek van 1,2 miljoen euro heeft voor de nieuwbouw.

Sportcentrum VZV in ’t Veld. Naast de nieuwbouw de bestaande hal ’t Zijveld.
© Foto Holland Media Combinatie/Ed Dekker

Draagkracht

,,Voor een gezonde exploitatie moet er natuurlijk veel gebeuren. Dit complex steunt op meer dan tweehonderd vrijwilligers. Hier kan heel veel, eigenlijk alles. De draagkracht van ’t Veld, Zijdewind, Moerbeek en omgeving is ongekend groot.”

Die saamhorigheid blijft Henk Visser verrassen. De Amsterdammer verhuisde in 1978 naar ’t Veld. Acht jaar geleden werd hij voorzitter van de stichting, toen De Kogge.

Als voorbeeld van die draagkracht noemt hij de jongste VZV-veiling. ,,Die bracht 115.000 euro op voor het sportcentrum. Onvoorstelbaar. Van het Kermiscomité Zijdewind kregen we twee donaties van samen 35.000 euro. Dit geld is voor de aanpak van het dak van de oude hal en voor een nieuwe keuken in de kantine.”

De gemeente Hollands Kroon zette de stichting op het spoor van provinciale subsidie. ’Haarlem’ droeg een half miljoen euro bij.

Tennisbanen

VZV-handbal gaf de aanzet voor de uitbreiding. De behoefte aan extra trainingsfaciliteiten van de eredivisionist werd nijpend.

De nieuwe vloer van ruim tweeduizend vierkante meter biedt allerlei extra sportfaciliteiten. ,,Zo hebben we drie tennisbanen erbij. Ook die kunnen worden gehuurd.”

John Koning van Fysiomedix in de nieuwe oefenzaal. ’t Veld is zijn tweede vestiging.
© Foto Holland Media Combinatie/Ed Dekker

Fysiotherapeut John Koning (61) heeft er een praktijk gevestigd. Bij VZV is de ondernemer een bekend gezicht. ,,Ik hobbel al 25 jaar mee met de handbalsters.”

In 2003 begon hij in Heerhugowaard voor zichzelf. ’t Veld is de tweede vestiging van zijn bedrijf Fysiomedix. ,,Wij richten ons hier op jongeren en ouderen, voor breedtesport en topsport.”

Opvallend in de nieuwe oefenzaal vol glanzende herstelapparaten is een ’vliegwiel’.

Flywheel-training

,,Flywheel-training is een innovatieve manier om, wat wij noemen, je excentrische spierkracht te vergroten”, zegt Koning. ,,Zeg maar je kracht om bewegingen op te vangen, zoals bij skiën. Profvoetballers en schaatsers roemen de aanpak. Flywheel-training is voor iedereen.”

Fysiotherapeut Joep Hageman. Veertig jaar praktijk aan huis, nu verhuisd.
© Foto Holland Media Combinatie/Ed Dekker

Ook fysiotherapeut Joep Hageman (65) uit ’t Veld heeft zijn intrek genomen in het nieuwe sportcentrum. Veertig jaar, sinds 1979, had hij zijn praktijk aan huis. ,,Ik werk nog twee jaar. Na mijn pensioen neemt John Koning mijn praktijk over.” Hageman was jarenlang heel actief als vrijwilliger bij VZV-handbal.

Op de eerste verdieping komt Sportcentrum Winkel. Rob Luyten (55) verhuist met zijn bedrijf. Vanaf 1 april gaat hij in ’t Veld verder als Efforts Fitness Plus. ,,Hier krijg ik een prachtige ruimte van vierhonderd vierkante meter”, vertelt de sportschoolhouder.

Indoor cycling

Luyten begon 4,5 jaar geleden aan de Zandloper in Winkel met tweehonderd leden. ,,Nu sporten bij ons achthonderd personen. Op de nieuwe locatie, met rondom sporters, voorzie ik verdere groei. Je versterkt elkaar.” Hij verwacht veel van de nieuwste vorm van indoor cycling. Spinning in ’echte bergen’, noem het maar zo. Efforts Fitness Plus houdt zondag 31 maart open dag.

Henk Visser kijkt uit naar komende zaterdag. ,,De officiële opening is de kroon op het werk van al die vrijwilligers. Nu is het zaak om te werken aan een gezonde exploitatie. Met elkaar moet dat lukken.”

De pauze is voorbij, Henk Visser moet weg. Zijn andere bedrijf roept.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.