Raad Heerhugowaard zoekt steun publiek in politiek

Heerhugowaard

De gemeenteraad van Heerhugowaard gaat de samenwerking met zijn inwoners verstevigen. Ze mogen actief mee komen praten over politieke dilemma’s. Maar hoe precies is nog niet duidelijk. Daarvoor komt een speciale commissie ’Meespraak’. Alle fracties zijn enthousiast. Het plan wordt nu verder uitgewerkt.

„Een heugelijk moment. Eindelijk, na jaren voorbereiding, gaan we nu officieel een commissie instellen om bij te dragen aan democratische vernieuwing”, jubelde Rene Schoemaker (HOP) dinsdagavond.

De gemeenteraad benadrukt dat er geen valse hoop gewekt moet worden. Meepraten is wat anders dan meebeslissen. En het is ook niet de bedoeling dat er op detail kan worden meegedacht. „Als het gaat over de doorsnee van rioleringsbuizen heeft meespraak geen zin”, gaf Wesley Boer (VVD) als voorbeeld.

De politiek in Heerhugowaard heeft eerder geëxperimenteerd met ’meespraak’, maar wil nu een stap verder gaan en het structureel proberen met de oprichting van de nieuwe commissie. Die kan zelf initiatieven bedenken om burgers mee te laten praten. De (openbare) vergaderingen worden live uitgezonden via de gemeentesite en ook het reglement van orde, dat voor raadsleden geldt, wordt op de meespraak van kracht.

Het college juicht het initiatief toe, zegt wethouder John Does. „Het zal een voortdurende zoektocht zijn hoe we inwoners het beste kunnen betrekken bij besluitvorming zonder dat we verkeerde verwachtingen wekken.” Hij memoreerde het experiment waarvoor 3000 Heerhugowaarders waren aangeschreven. Uiteindelijk gaven 317 van hen gehoor aan de oproep om te komen ’meespreken’. „Het geeft aan hoe lastig het is de zwijgende meerderheid binnen te halen.”

Vaste ’raadswatcher’ Jan Bernaars maakte gebruik van het inspreekrecht van maximaal 5 minuten. Hij legde de vinger op de zere plek: „Mijn ervaringen met inspraak leren mij dat ik veel liever de dialoog met u aanga. Dat heeft meer resultaat dan een een monoloog van vijf minuten.”

Bernaars constateerde dat er bij eerdere bijeenkomsten vanuit de bewoners ideeën zijn aangedragen, die hij niet meer terugziet. „Is een commissie zonder inwoners wel de beste keuze om ze te betrekken?”, vroeg hij zich af.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen