In 2021 zwemmen in ’goed’ tot ’uitstekend’ open water

In 2021 zwemmen in ’goed’ tot ’uitstekend’ open water
Waarschuwing tegen blauwalg.
© ANP
Haarlem

Dat het hartje winter is, vormde voor Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gisteren geen beletsel over de zwemwaterkwaliteit te vergaderen.

Die moet in de open wateren omhoog. Waterbeheerders kunnen daarom aanspraak maken op een hoger subsidiebedrag, is afgesproken, om het water vrij te maken van vogelpoep, afval van recreanten of blauwalg als gevolg van droogte. Het predikaat van het open water van alle officiële zwemplekken in Noord-Holland wil GS uiterlijk in 2021 verhoogd hebben van ’voldoende’ naar ’goed’ of ’uitstekend’.

In het pakket aan maatregelen dat waterbeheerders ten dienste staat zitten onder meer het doorspoelen met ander water, met pompen de doorstroming verbeteren of recreanten beter voorlichten. Deze aanpak bleek vorig jaar al succesvol. Zo is bij het Vennegatstrand bij het Twiske in Oostzaan ervoor gezorgd dat ganzenpoep niet meer het zwemwater inspoelt. De waterkwaliteit is daardoor verbeterd van klasse ’aanvaardbaar’ naar ’goed’.

De provincie trekt dit jaar tweeënhalve ton subsidie uit. De provincie vergoedt 75% van de kosten. Ook nieuwe zwemplekken komen voor subsidie in aanmerking, op voorwaarde dat ze na het treffen van de maatregelen alsnog als officiële zwemplek kunnen worden aangewezen.

De droge zomer van 2018 leidde op sommige zwemwaterlocaties voor meer problemen met blauwalg. De subsidie is ook bedoeld om blauwalgen aan te pakken. De provincie verwacht dit jaar meer aanvragen voor specifiek dit probleem.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons