Krijgsmachtspredikant Veltkamp trekt steun aan Nashville-verklaring in

Dominee Veltkamp.

Arie Booy
Den Helder

Krijgsmachtpredikant ds. Wilco Veltkamp was een van de ondertekenaars van de Nashville-verklaring, maar hij heeft inmiddels zijn naam teruggetrokken.

,,Ik heb de ondertekening teruggenomen en heb er spijt van dat de dingen zo gelopen zijn”, reageert Veltkamp. Ondertekenaars van de Nashville-verklaring betuigen dat zij geloven dat het huwelijk is ’bedoeld als een levenslange verbintenis tussen één man en één vrouw’ en dat het verbond bovendien wordt gesloten met God. In de loop van zondag ontstond onrust in de media over de verklaring en besloot Veltkamp zijn steun in te trekken.

Veltkamp werkt momenteel in vormingscentrum Beukbergen in het Utrechtse Huis ter Heide. Eerder was hij predikant in Zaandam en begin dit decennium vlootpredikant in Den Helder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hij is getrouwd en heeft vijf getrouwde dochters. Wilco Veltkamp begon in 1978 als matroos bij de Koninklijke Marine, maar besloot na zeven jaar in de wapenelektronica een studie theologie te gaan volgen in Kampen.

Doctor

Veltkamp kwam in 2010 als vlootpredikant terug bij de marine en promoveerde het jaar er op tot doctor in de theologie op het proefschrift ’De menschlijcke reeden onmaetiglijck gelaudeert’ waarin hij de Walcherse Artikelen 1693 tegen de achtergrond van de Vroege Verlichting in de Republiek plaatst. Samen met honderden andere orthodox-protestantse predikanten in Nederland ondertekende hij deze week de Nashville-verklaring.

De verklaring richt zich tegen lhbt-seksualiteit, homoseksualiteit en transseksualiteit. Zo wordt de stelling verworpen dat het ‘goedkeuren’ van homoseksualiteit of transgenders “een moreel neutrale zaak is, waarover getrouwe christenen onderling van mening mogen verschillen”.

Veltkamp is enorm geschrokken door de ophef die ontstaan is over het tekenen van de verklaring en heeft daarom direct weer afstand genomen. Over de reden waarom hij getekend heeft doet hij er het zwijgen toe.

,,Kern blijft dat ik dienaar van Gods woord ben en wil zijn”, stelt de dominee op de website van Geestelijk verzorgers van de krijgsmacht. ,,Ik ben de Here dankbaar dat ik zowel de gereformeerde kerk en haar theologie als de samenleving mag dienen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.