Regio omarmt Formule 1 op Zandvoort

Het Zandvoortse circuit ligt midden in een duingebied.
© ANP
Zandvoort

Inwoners van het gebied rond Circuit Zandvoort zijn nog enthousiaster over terugkeer van de Formule 1 dan mensen in de rest van Noord-Holland en de regio Leiden. Dat blijkt uit representatief onderzoek in opdracht van deze krant.

Voor het houden van de Grote Prijs van Nederland kiezen ondervraagden in Zuid-Kennemerland (Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede, Heemstede en Zandvoort) nog massaler dan mensen die iets verder weg wonen het ’eigen’ circuit in Zandvoort.

Tegenstrever TT Circuit Assen maakt geen schijn van kans, ook niet in de rest van Noord-Holland en rond Leiden.

Milieu

In Zuid-Kennemerland vinden duidelijk meer ondervraagden dat de overheid de portemonnee moet trekken om de Formule 1 over de streep te trekken.

Van mogelijke negatieve effecten op het milieu maken ’de buren’ verhoudingsgewijs minder vaak een punt. Overlast en files neemt bijna de helft van de omwonenden voor lief, een even groot deel ziet dit juist als struikelblok.

Hét grote pluspunt van Circuit Zandvoort is de historie, blijkt uit het onderzoek. Dat telt in het gebied rond Zandvoort nog iets zwaarder.

De uitstraling van een race op Amsterdam Beach – de promotienaam van Zandvoort – maakt op omwonenden amper indruk. Het feit dat het circuit (mede) eigendom is van een echte prins Van Oranje is zelfs nog minder in tel.

Passie

Het enthousiasme beperkt zich dus niet tot Zandvoort, waar passie voor racen zo’n beetje in de volksaard zit.

Dat is opmerkelijk. Direct nadat eind vorig jaar bekend werd dat Circuit Zandvoort eerste keuze is voor de Dutch Grand Prix die vanaf 2020 op de Formule 1-kalender moet prijken, kwamen tegenstanders uit de directe omgeving in actie.

De online petitie van Haarlems platform Rust bij de Kust krijgt nog dagelijks bijval. Ook ontstaan er steeds meer actiegroepen van tegenstanders.

De gemeenteraden van Bloemendaal en Heemstede hebben door middel van moties officieel de hakken in het zand gezet. Beide gemeenten vinden terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort ’zeer onwenselijk’.

Gebeurt het toch, dan eisen ze dat bezoekers uitsluitend per trein, bus of fiets komen. Ook een meerderheid van de Haarlemse gemeenteraad ziet vooral problemen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen