Onderzoek naar nieuwbouw wijkcentrum De Draaikom

De Draaikom als stembureau.© Archieffoto: Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Huizen

De gemeente Huizen trekt 13.500 euro uit voor een onderzoek door adviesbureau Res & Smit naar nieuwbouw van Wijkcentrum De Draaikom.

Twee maanden geleden maakte het college de bevindingen van een ’quickscan’ bekend. Daarin was grootschalige renovatie tegenover nieuwbouw gezet. De conclusie was, dat de voormalige school aan de Draaikom - een semipermanent gebouw uit 1984 - aan het einde van zijn technische en economische levensduur is. Diverse gebouwdelen verkeren in (zeer) matige conditie. Duurzame nieuwbouw (energieneutraal, gasloos) verdient daarom de voorkeur boven grootschalige renovatie.

Forse investeringen

’Om een dergelijk semipermanent gebouw te renoveren en te laten voldoen aan de huidige eisen van duurzaamheid en toegankelijkheid zijn forse investeringen nodig’, meldde het college aan de raad. Die investeringen moeten in een kortere tijd worden afgeschreven dan bij nieuwbouw (renovatie in 25 jaar. nieuwbouw in 40 jaar). Daardoor vallen de jaarlasten bij renovatie hoger uitvallen dan bij nieuwbouw.

Besloten werd om samen met de toenmalige gebruikers (Versa Welzijn/het Geheugenhuis en Tijd voor Meedoen) de wensen voor de nieuwbouw te onderzoeken.

Het college heeft inmiddels een potje gevonden om het benodigde externe onderzoek te kunnen bekostigen.

Bouwkosten

Het Amsterdamse adviesbureau Res & Smit wordt hiervoor in de arm genomen. De kosten voor de ’definitiefase’ (programma van eisen en een raming van de bouwkosten) bedragen 13.500 euro (ex. btw). Res & Smit voeren het onderzoek samen met de afdeling Maatschappelijk Beleid en de gebruikers van De Draaikom uit.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen