Arjan Snijders begint podcastserie met Harm Edens: ’Audio is bezig met een revival’

Arjan Snijders: ,,Het wordt een spannend jaar voor NH Radio.’’

Eline Maarsen
Hilversum

Arjan Snijders (49) is station manager van NH Radio en initiatiefnemer van de RadioRing. In januari begint hij samen met Harm Edens een podcastserie over 100 Jaar Radio, die tevens zal worden uitgezonden op NH Radio.

Kijk je ergens naar uit in 2019?

„Het wordt een spannend jaar voor NH Radio. Wij hebben last van teruglopende luistercijfers. Het afgelopen jaar hebben we ons zelf heruitgevonden maar dat vertaalt zich nog niet voldoende in hogere luisteraantallen. Daar kampen trouwens alle regionale omroepen mee. Ze staan nu in de radio ranglijst op nummer 5, maar stonden heel lang op nummer 1, zelfs tot twee jaar terug. De regionale omroepen zijn nu niet meer zo’n grote speler en daar hebben we bij NH Radio ook last van. Het is steeds moeilijker om je nieuwe waarden voor het voetlicht te brengen van een nieuwe doelgroep. Zonder marketingbudget en met een beperkte bezetting, moeten we toch nieuwe luisteraars binnen lokken. Het proces moet gekeerd worden, of met een list doorbroken.”

Hoe ziet 2019 er voor NH Radio uit?

„Er komen een aantal nieuwe programmatitels bij, zoals ’100 Jaar Radio’. Het zijn originele en verdiepende programma’s over bijvoorbeeld muziek en achtergronden. Ons bedrijf NH Media heeft een roerig jaar achter de rug, wat we eindigden zonder hoofdredacteur en met een vertrokken directeur. Gelukkig is net een ad interim-directeur gestart, David Vink. We zijn ook bezig met een nieuwe hoofdredacteur te werven en dat is een spannend proces. Maar het is geen ideale situatie natuurlijk en het zorgt af en toe voor wat onrust.

Audio is bezig met een revival. Dat komt door de omarming van de podcast. De komende jaren krijgen velen een smart speaker in huis, dus er is een grote kans om met geluid iets nieuws toe te voegen. De podcast brengt andere content dan je op de radio hoort. Origineel, verdiepend, langere gesprekken en persoonlijker. Het feit dat podcast populair is, betekent dat de behoefte naar dit soort verdiepende content niet verdwenen is. Nu de podcast het weer brengt, gaat het tij keren. In 2019 gaat deze ontwikkeling verder en ik vind dat hoopgevend.”

In het eerste weekend van januari gaan de podcastserie en het radioprogramma 100 Jaar Radio van start. Je presenteert het samen met Harm Edens. Wat gaan jullie in de shows bespreken?

„Het wordt een los en vrolijk programma waarin twee liefhebbers praten over dingen die zij bijzonder vinden van de radio. Waarbij de passie van bepaalde makers de leidraad is. Harm en ik bevragen elkaar over deze onderwerpen. We zijn natuurlijk verre van compleet, hoe wil je ook uit 100 jaar fragmenten en verhalen compleet zijn. We proberen wel een goede dwarsdoorsnee te maken van alle onderwerpen van de afgelopen 100 jaar. Ons criterium is dat we er zelf iets mee moeten hebben.”

Kink FM

„We hebben bijvoorbeeld een aflevering gemaakt over verdwenen radiomerken, zenders die niet meer bestaan. We hebben ze op een rijtje gezet en laten allemaal fragmenten horen. Je komt er dan achter hoeveel mensen er vanwege de passie voor het vak aan een avontuur zijn begonnen waar ze, als ze er zakelijk naar gekeken hadden, waarschijnlijk helemaal nooit aan begonnen waren. Veel initiatieven zijn dan ook ten onder gegaan. Wat dacht je van Kikkerradio voor kinderen of Talkradio uit Amerika halen. Kink FM is nog zo’n voorbeeld. Door deze voorbeelden te bundelen, trekken Harm en ik conclusies die je van tevoren niet zo scherp zag. Dankzij radio-collega Edwin Wendt hebben we ook heel veel bijzondere audio. We nemen juist fragmenten uit normale uitzendingen en niet alleen bijzondere jubileumuitzendingen of de allerlaatste show. Dat hoor ik vaak in andere programma’s maar zulke fragmenten geven geen goed beeld van hoe zo’n programma klonk.”

„We hebben ook weleens een gast, niet elke show maar als het kan dan doen we dat wel. Bijvoorbeeld in de uitzending over hoorspelen, daarin schuift Donald de Marcas aan. Hij is een bekend hoorspelacteur, maar veel mensen kennen hem als omroeper en nieuwslezer. En bij de uitzending over Veronica gaan we in op de vraag of de zender echt zo geweldig was of dat de makers dat alleen beweren. Dan nodig ik Erik de Zwart uit en die is het vast niet altijd met ons eens, maar dat geeft juist een leuke spanning.”

„De uitzendingen zijn zondagmiddag te horen op NH Radio. Maar we maken dus eigenlijk een podcast en de podcastshows duren dan ook langer, net zolang als het leuk is. Dat kan dus best twee uur zijn. Ik knip de podcast dan uiteindelijk terug tot een radioprogramma van een uur en maak het iets toegankelijker voor de mensen die niet zo diep in de geschiedenis van de radio zijn ingewijd. Maar de radioliefhebber wil natuurlijk de podcasteditie horen!”

Was Harm Edens meteen enthousiast?

„Jazeker! Ik was een keer bij hem te gast in zijn radioshow op BNR en toen zag ik hoe enthousiast hij is over radio. We wilden graag samen een show maken en hebben sindsdien elke zes maanden een kop koffie gedronken en besproken wat we dan precies konden doen. We hebben het vaak over een satirische show gehad maar vanwege tijdgebrek kwam dat niet van de grond. Toen was het bijna 2019 en hadden we de perfecte insteek om samen een show over radio te maken. We maken de serie een jaar lang, net zolang als het jubileumjaar dus.”

„We nemen elke drie weken een paar shows op en met dat materiaal ga ik dan aan de slag. Het is eigenlijk te veel werk maar ook weer zo leuk dat ik het gewoon doe. Ik heb dat met de radioreeks ’50 jaar 3FM’ ook gedaan. Ik vind het prettig dat de serie eindig is: maximaal 50 afleveringen. En niet, zoals een hoop Netflixseries, twee seizoenen te lang doorgaat.”

100 Jaar Radio is vanaf 6 januari elke zondagmiddag van 14.00 tot 15.00 te beluisteren op NH Radio. De podcastserie vind je op nhradio.nl/podcasts.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen