Chroom-6 op schepen douane en Kustwacht
Chroom-6 is ook toegepast aan boord van schepen van de Rijksrederij. Deze rederij beheert zo’n honderd vaartuigen van organisaties als de Douane, Kustwacht en andere overheidspartijen.
Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer over de chroom-6 problematiek die namens diverse ministeries is samengesteld.
Vorig jaar werd ondanks verscherpt toezicht weer chroom-6 op het Helderse marinebedrijf gevonden. Het giftige materieel zat op de affuiten van wapens op de snelle boot Frisc.
Minister Bruins van Medische Zorg meldt aan de volksvertegenwoordiging dat ook schepen van de Rijksrederij betrokken zijn: ’Op dit moment lopen er nog onderzoeken naar de aanwezigheid van chroom-6 op de schepen die bij de Rijksrederij in beheer zijn. Van drie van deze schepen is inmiddels door laboratoriumonderzoek bevestigd dat onderdelen aan boord chroom-6 bevatten. Er is getracht een zo goed mogelijk beeld te krijgen van situaties waarin chroom-6-houdende materialen zijn gebruikt en van situaties waarbij blootstelling aan de orde kan zijn geweest. De risico’s die in kaart worden gebracht zullen met de medewerkers gedeeld worden. Dit onderzoek loopt nog en wordt in 2019 voortgezet’, schrijft de bewindsman.
Zweet
Chroom-6, dat bij de krijgsmacht onder meer wordt gebruikt om roest te weren, heeft landelijk een flink aantal werknemers ziek gemaakt. Het giftige spul zit ook in leren producten zoals schoenen. Het wordt pas gevaarlijk als de stof in het bloed terecht komt. Dat kan gebeuren door inademen of via zweet.
Defensie wil het gevaar van chroom-6 proactief bestrijden, staat in de nieuwe Kamerbrief. Het gaat om maximale preventie van blootstellingen op de werkplek, zodat de werknemer gezond kan werken. De vondst bij schepen van de Rijksrederij heeft ook gevolgen voor het onderhoud aan boord.
Minister Bruins legt uit: ’Aan boord van zeevarende schepen heeft rijkspersoneel onderhoudswerkzaamheden verricht. De Rijksrederij heeft gemeld dat op elk schip chroom-6 kan zitten. Sindsdien mag het personeel tot nader order geen conserveringswerkzaamheden verrichten’, stelt hij.
Begin vorige maand werd bekend dat op de Egmondse vuurtoren Van Speijk eveneens chroom-6 is aangetroffen. Woordvoerder Casper van Meurs van Rijkswaterstaat zei daar over in de Alkmaarsche Courant: ,,Het middel werd in het verleden vooral verwerkt in verf als bescherming tegen roest. Ook biedt het extra stevigheid.”
De Helderse vuurtoren Lange Jaap wordt niet genoemd in het rijtje vuurtorens waar op Rijkswaterstaat het nu verboden middel heeft gevonden. Het kan echter ook op bruggen en sluizen voorkomen.