Paprikakwekerij in Heerhugowaard wordt door aansluiting op warmtenet klimaatneutraal

Martijn Gijsbertsen
Heerhugowaard

Na zo’n jaar voorbereiding en aanleg is het bijna zo ver. Paprikateler Marcel Numan uit Heerhugowaard wordt donderdag 10 januari officieel aangesloten op het HVC-warmtenet.

Zijn bedrijf NH Paprika in glastuingebied Alton is daarmee de eerste klimaatneutrale paprikakwekerij van Nederland. Normaal verbruikt de teler circa 5 miljoen kubieke meter gas.

Trots

,,We zijn er trots op dat onze kassen (circa 11 hectare, red.) straks volledig duurzaam verwarmd zijn’’, aldus directeur/eigenaar Numan.

Hij heeft 15 vaste medewerkers in dienst en huurt op hoogtijdagen circa 35 flexibele krachten extra in.

Afvalhout

,,De warmte is afkomstig van de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar, die gestookt wordt op afvalhout dat particulieren en bedrijven inleveren bij afvalbrengstations.’’

De aansluiting is een belangrijke stap in het streven van Altonbedrijven om in 2030 bij de teelt van gewassen geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen.

Leidingen

Er zijn kilometerslange leidingen getrokken naar de paprikateler, leverancier voor een landelijke supermarktketen. Verder zijn bij het bedrijf vier warmtewisselaars van 2,5 megawatt gebouwd.

Het miljoenenproject is deels gesubsidieerd en tot stand gekomen via samenwerking met de provincie Noord-Holland, gemeenten Heerhugowaard en Koggenland, ondernemersvereniging Oval, Rabobank, Greenport en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland.

Modernisering

Deze partijen ondertekenen op 10 januari ook een akkoord met verdere afspraken over de toekomstige ontwikkeling en modernisering van het glastuinbouwgebied.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.