Oud-veilingmeester Joop van Zadelhoff overleden

© Foto: Facebook

Eddie de Paepe
Hilversum

Joop van Zadelhoff, oud-directeur van het gelijknamige Hilversumse veilingbedrijf, is op 1 januari overleden.

’Met héél veel verdriet hebben we de eerste dag van januari afscheid moeten nemen van oud-directeur en veilingmeester J.H. van Zadelhoff die vele jaren met grote inzet en passie het familiebedrijf heeft geleid’, meldt Anita van Zadelhoff op Facebook.

’Voor degenen die Joop gekend hebben en afscheid willen nemen is daar de mogelijkheid voor in Afscheidscentrum Van Vuure, Melkpad 23 te Hilversum. Aldaar is gelegenheid tot condoleren en afscheid nemen op zondag 6 januari 2019 van 16.00 tot 17.00 uur.’ De crematie zelf zal in besloten kring plaatsvinden. ’We zullen Joop's wekelijkse bezoekjes aan de veiling missen!’

In februari vorig jaar vierden Joop en Ana van Zadelhoff hun 65-jarige bruiloft. In een interview in deze krant vertelde het echtpaar - beiden 86 jaar oud - onder meer hoe zij elkaar hadden leren kennen en hoe het bekende veilingbedrijf was ontstaan. De vader van Joop zou indertijd samen met kennissen een antiekhandel gaan beginnen in Canada. Het verliefde stel wilde mee. Maar dan moesten ze eerst trouwen, vonden de ouders vanAnna.

Haarlem

,,Toen werd mijn vader afgekeurd en ging de hele emigratie niet door”, vertelde Joop. ,,Wij waren toen al getrouwd. Een aantal jaar hebben we toen een antiekwinkel gehad aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem, tot mijn vader in gesprek raakte met veilinghouder Olthoff in Hilversum, die van plan was te stoppen.”

Oud Wisseloord

Zijn vader zag zijn kans schoon en vroeg zoon Joop de zaak in Hilversum samen met hem te gaan runnen. Joop en Anna van Zadelhoff trokken in een aantal van het 36 kamers tellende landhuis Oud Wisseloord aan de ’s-Gravelandseweg, waar het veilinghuis gevestigd was. Zo ontstond Veilinghuis Van Zadelhoff, dat later onderdak kreeg aan de Vaartweg en tegenwoordig is gevestigd aan de Nieuwe Havenweg.

Ronald

,,Ik zag dat onze jongste zoon Ronald veel in zijn mars had, waarna ik hem een beetje heb gepusht het bedrijf over te nemen, zeventien jaar geleden. Hij is een erg goede koopman en goed in wat hij doet. Net als zijn dochter, onze kleindochter Camille, die ook in het bedrijf werkt. Wij zijn erg trots op haar, net als opa is ze vasthoudend en laat ze zich niet afschepen.”

Bridgeclub

Na Joops pensioen ging het echtpaar leuke dingen doen. Naar Gran Canaria, weekendjes weg met vrienden en de bridgeclub. ,,Helaas is dat de laatste twee jaar een stuk minder geworden, omdat mijn man moeilijker de deur uit komt”, vertelde Ana van Zadelhoff. Ondanks dat ongemak bezochten ze nog steeds de kijkdagen bij het veilinghuis., ,Dan komen we allemaal bekenden tegen, die dan zeggen 'hé, daar heb je VanZadelhoff'. Dat is erg leuk, maar verder is het allemaal erg anders met die online veiling tegenwoordig. Het mooie van vroeger was de sfeer die hing in het veilinghuis’’, aldus Joop.

MiG

,,De spanning, de sensatie en natuurlijk de bijzondere objecten. Zo hebben we ooit een MiG (Russich gevechtsvliegtuig, red.) verkocht aan Emile Ratelband. Tijdens het bieden riep hij constant 'Tsjakka!' en nadat hij had gewonnen, zat hij weer 'Tsjakka!' te roepen in de cockpit."

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen