Evertsen lost wacht af in Middellandse Zee

De Evertsen is klaar voor vertrek naar het zuiden.© Foto Defensie

Arie Booy
Den Helder

De bemanning van de Evertsen vertrekt zaterdag met het fregat naar de Middellandse Zee om zich als stafschip bij de tweede Maritime Group van de NAVO te voegen.

Het schip is de aflosser van de eind vorige maand teruggekeerde Zr.Ms. De Ruyter. Voor een periode van zes maanden vormt de Evertsen, samen met schepen uit Turkije, Griekenland en Canada, het tweede permanente NAVO-vlootverband. Het eskader staat ook de eerste helft van 2019 onder leiding van de Nederlandse commandeur Boudewijn Boots.

Vorig jaar nam het eskader onder leiding van commandeur Boots onder anderen deel aan de oefening ’Breeze 2018’ in de Zwarte Zee en bracht het aansluitend een bezoek aan de Oekraïne. De militaire organisatie biedt het land naast politieke ook praktische militaire hulp bij de wederopbouw van de strijdkrachten. De NAVO aanwezigheid in de Zwarte zee steeg in 2018 van 80 naar 120 dagen in vergelijking met een jaar eerder.

Snel

De maritieme groep maakt onderdeel uit van de zogenoemde Response Force. Deze permanente reactiemacht stelt het bondgenootschap in staat om snel en flexibel te reageren op veiligheidssituaties. Daarbij wordt vooral gelet op activiteiten van Rusland. De afgelopen jaren heeft Rusland militaire middelen ingezet in Georgië, Oekraïne en Syrië. Als tegenwicht patrouilleren schepen van de NAVO daarom nadrukkelijker in het oosten van de Middellandse Zee. Vanaf de Evertsen wordt het geheel aangestuurd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.