Column OverWerk: Goed voornemen

Martin Overbeeke.

Martin Overbeeke

Mijn goede voornemen is een baan met toekomst, zegt Ed, terwijl hij in een laatste oliebol hapt. Hij werkt via een uitzendbureau als transportplanner in een distributiecentrum. Ik begrijp hem goed. Hij is niet van ’twaalf banen, dertien ongelukken’, maar de bureaus waarvoor hij werkt zijn niet van de lange contracten. Langer dan één soms anderhalf jaar duurt het niet.

Zolang ik Ed kent heeft hij werk. Hij is niet dom, maar met 4 jaar vwo en wat buitenlandse avonturen is het lastig om een echte baan te vinden. Werken lukt wel, maar een beroep vinden is wat anders. Hij heeft van alles gedaan. Aan enthousiasme geen gebrek. „Een mooi voornemen Ed. Hoe ga je dat doen? Wat is je plan?.”

Hij kijkt me ietwat glazig aan. „Gewoon kijken wat voorbijkomt op vacaturesites. Ik sta bij vijf uitzendbureaus ingeschreven, daar moet toch een keer wat uitkomen. Ik hoor dat er veel vacatures zijn en te weinig mensen.” Dat laatste klopt. Er staan een kwart miljoen vacatures open, vooral in de zorg, handel en techniek. In bijna alle sectoren neemt het aantal banen toe.

Volgens het UWV stijgt het aantal banen in 2019 naar 10,5 miljoen, jaarlijks ontstaan er 1 miljoen vacatures. Dus aan het aanbod ligt het niet. Maar naast serieuze banen is er ook veel tijdelijk laagbetaald werk. „Je bedoelt, de baantjes die ik doe?” vraagt Ed.

„Onder andere, in elk geval leiden jouw baantjes niet tot enig zicht op een loopbaan. Ik denk dat je actiever aan de slag moet.”

Ed kijkt me vragend aan: „Wat bedoel je?” „Je moet zelf in actie komen. Met wachten op een uitzendbureau en kijken wat langs komt krijg je wat je hebt, een volgende baan-zonder-toekomst. Maak een plan met activiteiten, prioriteiten en tijdsplanning? Breng goed in kaart wat je kwaliteiten, wensen en eisen zijn. Vraag eventueel anderen waar jij goed in bent. Denk na wat je wilt en kies drie banen van je voorkeur uit. Concentreer je daarop. Op www.werk.nl vind je veel informatie, tips en tools over banen en de arbeidsmarkt zoals bijvoorbeeld een beroepenkaart met informatie over beroepen en alternatieven. Werk actief aan je netwerk. Hoe meer mensen weten dat je een baan zoekt, hoe groter de kans dat iemand een interessante vacature weet. Met jouw vriendenkring is dat makkelijker dan je denkt. Vergeet je LinkedIn profiel niet. In het boekje ’Solliciteren via LinkedIn’, vind je veel bruikbare tips.”

Ed neemt nog een hap van de oliebol en mompelt: „Op het nieuwe jaar en een echte baan.” Ik hoop het voor hem.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.