Weinig incidenten tijdens jaarwisseling in Huizen

Eddie de Paepe
Huizen

De jaarwisseling 2018-2019 in Huizen is zonder veel incidenten verlopen, meldt de gemeente. ’De intensieve voorbereiding en samenwerking met de politie, gemeentelijke boa’s en ingehuurde toezichthouders, jongerenwerk en buurtcoaches van Versa Welzijn, winkeliers en bewoners heeft geholpen.’

De schade aan gemeentelijke en particuliere eigendommen is deze jaarwisseling beperkt gebleven. Er zijn, voor zover nu bekend, vier lichtarmaturen beschadigd, een bushokje, een kliko van de GAD en een flink aantal verkeersborden vernield. De brandweer rukte tijdens de jaarwisseling twee keer uit. Er is op diverse plaatsen wat schade aan het wegdek. Schade aan gemeentelijke gebouwen zoals scholen en buurthuizen is er niet. Daarnaast is er ook geen schade bij de sportaccommodaties. Er waren weinig incidenten (in totaal 16), geen aanhoudingen en geen gewonden.

Schadebedrag

De gemeente schat dat het totale (gemeentelijke) schadebedrag maximaal rond de 6000 euro ligt. Vorig jaar was dat ook 6000 euro. Het doel van de gemeente is om de schade te beperken tot maximaal 10.000 euro en dat doel is bereikt.

Bij een huis aan de Vlie is een vuurpijl door het raam geschoten. Er is lichte materiele schade. In de nacht van 30 op 31 december vatten verder twee auto’s vlam.

Vuurwerkoverlast

Om middernacht was er flink wat vuurwerk te zien; er was deze jaarwisseling relatief weinig vuurwerkoverlast. Wel was er in de dagen vóór de jaarwisseling al sprake van het nodige geknal. De naleving van de wettelijke afsteektijden (van 18.00 uur op 31 december tot 02.00 uur op 1 januari) blijft voor de gemeente een belangrijk punt van aandacht.

Lees ook: Brandweer Gooi en Vechtstreek: jaarwisseling rustig verlopen

Bij het vuurwerkmeldpunt Huizen zijn er dit jaar iets meer meldingen ontvangen dan de voorgaande jaarwisseling. Dit jaar waren dat er 693 en vorig jaar 682 meldingen. Het gaat om meldingen die ontvangen zijn in november en december. Hierbij heeft 95% gemeld voorstander te zijn van vuurwerkvrije zones. Wat opvalt vergeleken met de laatste twee jaar, is dat er meer overlast lijkt te zijn in week 52 in plaats van week 53. Terugkijkend was het een jaarwisseling met weinig vuurwerkoverlast. De ingezette aanpak rondom vuurwerkoverlast heeft effect gehad.

Lees ook: Huizen happy 2019 in, Soest wat minder blij

Vuurwerkvrije Zones

De vuurwerkvrije zones in winkelcentrum Oostermeent en winkel-scholencomplex Holleblok waren weer succesvol. Bewoners en winkeliers meldden dat het erg rustig is geweest. Er is geen schade. Ook in de andere winkelcentra, Kostmand en het Oude Dorp is er geen schade.

Lees ook: Wens burgemeester Broertjes: Hilversum op paar plekken na vuurwerkvrij

Afval opruimen

Dit jaar heeft Huizen Schoon zich met vrijwilligers weer ingezet om gezamenlijk het vuurwerkafval op te ruimen. ’Door deze inzet en de inzet van de gemeentelijke reiniging is het afval snel opgeruimd.’

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen