Huizen happy 2019 in, Soest wat minder blij

Bert-Jan van Oel
Huizen, Soest

Het aantal meldingen van vuurwerkoverlast is in Huizen ongeveer gelijk aan een jaar geleden. In Soest waren er incidenten die boa’s noopten hun dienst te staken.

CDA’er Ruben Woudsma vormt al enkele jaren het ’vuurwerkmeldpunt’ in Huizen. De overlast bleef in 2018 ongeveer gelijk aan 2017. „Het aantal meldingen was sinds oktober 2018 - want dan begint kennelijk de verkoop van het illegale vuurwerk uit Oost-Europa - nu 693, een minimale verhoging ten opzichte van 2017”, aldus Woudsma.

De laatste vier dagen van het jaar zijn doorgaans het ergst. Het CDA deelde voorafgaand aan de jaarwisseling ter bemoediging oliebollen uit bij de brandweer en boa’s. „En we doen aan extra voorlichting op scholen, kopen meer boa-kracht in, laten particuliere bewakingsbedrijven surveilleren bij de vuurwerkvrije zones, te weten de winkelcentra Holleblok en Oostermeent.”

De schade in Huizen bleef dit jaar beperkt tot een ’gebombardeerde’ abri, die afbrandde, en wat vernielde speeltoestellen her en der.

In Soest waren de boa’s op oudejaarsavond genoopt zich terug te trekken. Dit gebeurde na overleg met de teamleider. De ordehandhavers werden bestookt met vuurwerk. Gemeentewoordvoerder Jelmer Ravenhorst. „De boa’s zijn in dergelijke gevallen onvoldoende toegerust met middelen om daar iets tegen te doen.” In Soest werd ook een politiewagen vernield.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen