Suns gaat nu reeds maximaal

Steve Harris laat Berend Weijs in het luchtledige graaien onderweg naar een score.© Foto George Stoekenbroek

Ruud Ramler
Den Helder

Een beter uitzicht in de eredivisie van het basketbal heeft Den Helder Suns sinds de herintrede niet gehad. De 77-68 zege op Apollo Amsterdam was goed voor een zesde plaats in het klassement. Koning van het rechterrijtje. ,,Maar daar ben ik op dit moment helemaal niet mee bezig’’ zei Peter van Noord.

De hoofdcoach van het gezelschap dat nog niet eens halverwege de competitie de toppen van zijn mogelijkheden al beklommen lijkt te hebben wil meer. In de eerste plaats als het om de ontwikkeling van zijn ploeg gaat. Die immers schommelt nog steeds zo heen en weer als de kwarten tegen de concurrentie op de benedenverdieping. Twee keer slordig in de eerste helft die werd gedomineerd door dom balverlies en onwennige wandelingen over het parket. Toch ging de thuisclub halverwege nog steeds, als ook na het eerste deel, met een minimale marge aan de leiding. Toen 15-14 inmiddels 32-31 was geworden. En een negatief verschil van vijf (15-20) door vier scores op rij van Steve Harris (23 punten) was weggepoetst.

Kotsen

De Amerikaan die de wedstrijd lang nadrukkelijk aanwezig was, kreeg de credits van zijn coach. ,,Vanmorgen liep hij nog te kotsen. Zo speelt een basketballer dus door griepverschijnselen heen’’, zei Van Noord. Die best zag dat Harris in de defensie soms behoorlijk de weg kwijt was maar de algehele prestatie van de grote man als dik voldoende weg kon zetten. ,,Het was over het algemeen een zege van het collectief’’, oordeelde de coach na afloop toen hij zijn ploeg een dik compliment had kunnen geven voor het derde kwart. De beste fase in de wedstrijd waar Apollo definitief via 43-57 en 50-43 bij 53-43 werd achtergelaten. Zeker ook omdat het schot dat in de eerste helft al niet wilde vallen bij de bezoekers, ook daarna nog steeds beroerd was. ,,Dat kwam ook omdat wij de schutter telkens onder druk konden zetten’’, wilde Van Noord de eigen bijdrage hier niet onvermeld laten. Hoewel het maximale verschil toch weer terugliep naar acht (58-50) en zelfs zes (60-54) konden de Amsterdammers die van afstand met grote overtuiging bleven prutsen nooit aanhaken. Met andermaal een doorbraak via Harris, ondersteund door Boy van Vliet (17) was de voorspoed niet meer tegen te houden. Met maximale vreugde bij 71-56 en twee en een halve minuut te gaan.

Achteraf een prettige marge van vijftien die naast vertier aan de trapeze boven de Amsterdamse ring, met ook Alex Laurent in de keuken van het vermaak, een valscherm was om schadevrij het einde te halen. De Amsterdammers kregen van het zeker niet altijd even volwassen Suns, immers bij tijd en wijle de bal mee om de achterstand aan te vechten. Maar hadden evenmin routine in de bagage die in dat soort gevallen wordt gevraagd om succes te boeken. Van Noord sprak later wel van dankbaar lesmateriaal om zijn ploeg aan de hand van beelden nog eens met de laatste minuten te confronteren. Op deze avond met klinkende afloop paste even geen zinloos zuur commentaar. Zeker niet op de volgepakte tribunes, waar door minpuntjes heen werd geprikt en de zege als reclamecampagne werd omarmd.

Scores: Harris 23, Van Vliet 17, Holland 11, Koopman 7, Vd Vuurst 7, Laurent 7, Halman 4 en Vanderhaegen 1.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.