’Geen geitenhouderij’: veel steun

© Archieffoto

Tanja Koopen
Enkhuizen

Comité Geen Geitenhouderij in Enkhuizen krijgt veel steunbetuigingen in de strijd om een geitenhouderij buiten de grenzen van Enkhuizen te houden.

Hans Voorend, die eind november bij de gemeenteraadsvergaderingen insprak uit protest tegen de komst van een geitenhouderij, heeft het comité opgericht. Hij verspreidt met medestanders in veel straten in de nieuwbouw van Enkhuizen pamfletten om inwoners te waarschuwen tegen de gevaren die een geitenhouderij met zich meebrengt volgens het comité.

De geitenhouderij, met 2000 geiten, is gepland in de voormalige stoeterij Deen aan de Elsenburg. Heel Enkhuizen Noord valt daarmee binnen de straal van twee kilometer, waarbinnen bewoners een verhoogd risico zouden hebben op longontsteking. Vooral kinderen, ouderen en personen met een lage weerstand zouden risico lopen, aldus het comité in het pamflet.

Voorend: ,,We willen heel Enkhuizen Noord bereken. We hebben al de zuidoostkant gehad, heel Kadijken, het gebied ten oosten van het Koperwiekplein, straten als het Treebord, het Vierkant en de Seb. Centenweg. We willen ook de rest van dit gebied bereiken. Mensen moeten goed nadenken wat het voor gevolgen heeft als deze geitenhouderij zich hier vestigt. We willen mensen wakker maken, want heel Enkhuizen Noord ligt binnen het risicogebied, eigenlijk het hele gebied buiten de vest.’’ De beoogde geitenwei ligt 400 meter van nieuwbouwwijk Kadijken.

Ook via Facebook gaan de verspreide pamfletten als een lopend vuurtje. Die weg kiest het comité zelf niet. Dat gaat huis aan huis. Mensen kunnen via een in het pamflet genoemd e-mailadres reageren. En dat gebeurt massaal, benadrukt Voorend. ,,De aanmeldingen stromen binnen, we krijgen heel veel steunbetuigingen.’’ Het comité beraadt zich op vervolgstappen richting de gemeente Enkhuizen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen