Nieuwjaarsduik Egmond aan Zee: ’Minder koud dan vorig jaar’ [video]

Gert van der Maten
Egmond aan Zee

Zo’n 1500 mensen zijn Nieuwjaarsdag de koude golven ingedoken op het strand van Egmond aan Zee. Dat was wat minder dan de 2000 van vorig jaar, maar de organisatie is er trots op dat de Nieuwjaarsduik die bijna was afgelast, desondanks zo veel deelnemers trok.

De duik verliep vlekkeloos. De EHBO had niets te doen. ,,Er is geen onvertogen woord gevallen”, aldus een blije organisator Tom Valkering.

© Foto Erna Faust

Deelnemer Jurriën Klaver uit Alkmaar vond het water minder koud dan vorig jaar. ,,Toen voelde ik m’n voeten niet meer. Daar had ik nu geen last van.” Zijn moeder, Rianne Klaver, liet zich dit jaar voor het eerst meetronen. ,,Het viel me erg mee. Zo zelfs dat ik nu zeg: misschien volgend jaar weer.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op het strand was het ondanks een zonnetje, overigens behoorlijk fris, vooral door de harde noordwestenwind. Toch liepen deelnemers al een uur voor de start op blote voeten en in badjassen door het zand. Niet iedereen maakte gebruik van de omkleedtenten, gewoon op het strand ging het ook.

De opwarming onder leiding van danseres Renate de Goede toverde het startparcours om in een veld van deinende pompons op de mutsen van de helden. ,,Die daar langs de kant zijn allemaal watjes!”, zo wees Renate op het publiek-in-heerlijk-warme-jassen.

De plons zelf was in een oogwenk gebeurd, al gingen sommigen, zoals Jurriën Klaver twee keer het water in.

De andere duik van enig omvang in de regio, die in de Plas van Luna in Heerhugowaard, trok dit jaar de helft (200) van de deelnemers van vorig jaar. Misschien te weinig publiciteit, denkt organisator Hans Jansen van de gemeente.

Ook in Heerhugowaard trok het organiserend comité zich onlangs terug waarop de gemeente de klus op zich nam. Ook hier verliep het evenement vlekkeloos.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.