Frisse start van nieuwjaar voor goed doel in Bovenkarspel [video]

Michiel Snik
Bovenkarspel

Klappertandend staat Lynne Klinkert (6) uit Enkhuizen op het strand van het Streekbos in Bovenkarspel na haar allereerste nieuwjaarsduik. Of het ook meteen haar laatste is? ,,Ik denk het wel, wat is dit koud’’, zegt ze met een bibberend stemmetje.

Lynne is samen met haar oudere zus Jolijn, grote broer Pim en vader Jeroen en nog ruim tweehonderd andere ’duikers’ op nieuwjaarsdag naar het Streekbos gekomen voor een frisse start van 2019. En daarmee steunden zij ook meteen het onderwijsproject in Kenia van de Enkhuizer stichting The Style Foundation.

Marco Nooder van restaurant IJgenweis organiseert al acht jaar de nieuwjaarsduik in het Streekbos, ieder jaar kiest hij een ander goed doel.

,,Maar dit onderwijsproject in Kenia is heel bijzonder’’, vindt hij. ,,Ik heb het zelf bezocht en met eigen ogen kunnen zien dat de stichting daar goed werk doet. Het inschrijfgeld en alles wat wij nog meer verkopen op deze dag schenk ik aan de stichting.’’

Mariska Appelman van de stichting is blij met de steun. ,,Ik begrijp dat wij op ruim duizend euro kunnen rekenen en dat geld komt goed van pas. Heerlijk ook hoe enthousiast iedereen is tijdens deze nieuwjaarsduik.’’

Voordat iedereen in het water plonst is er een warming-up op de muziek van de Enkhuizer dj Oscar Lumi die dit voor het achtste jaar belangeloos doet. Maar de opwarming laat Geertje van Duijn uit Katwijk aan haar neus voorbij gaan.

,,Ik weet wat mij te wachten staat want in Katwijk heb ik dit al tien jaar op rij gedaan, maar dan in de Noordzee. Dit meertje is een stuk warmer dan de zee, een warming-up heb ik niet nodig.’’ Waarom zij het Streekbos boven een frissere duik in de zee verkiest? ,,De liefde’’, zegt zij wijzend op David Perquin uit Bovenkarspel.

Oma Carla Ootes uit Enkhuizen was vorig jaar op nieuwjaarsdag alleen hier het water ingedoken, tot ongenoegen van kleinkinderen Aaron (8) en Feder (6). Dus ging het tweetal dit jaar mee met oma.

,,Maar ik weet niet of ik dit het volgend jaar opnieuw doe’’, zegt het oudste kleinkind bibberend. Oma lacht. ,,Ze hebben het ook kouder dan ik, logisch want ik heb wat meer vet gekweekt.’’

Vol bravoure rennen Barry Rood uit Bovenkarspel en Jeroen Mulder met hun achtkoppige vriendgroep het water in. Het tweetal zwemt een aardig stuk naar de de boot van de reddingsbrigade die alles in de gaten houdt.

Terug op het strand rennen ze opnieuw het water in. ,,Heerlijk zo’n frisse duik’’, zeggen zij even later tijdens het afdrogen op het strand. ,,En we ondersteunen meteen ook een goed doel. Dit is een prima start van 2019.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen