Afscheid van Marc Witteman, een geliefde burgervader

Een erehaag van scouting, politie, brandweer, raadsleden en anderen voor de rouwstoet van burgemeester Witteman.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Yvonne Hulsbos
Breukelen

De inwoners van Stichtse Vecht hebben afgelopen zaterdag in landgoed Boom en Bosch, het voormalig gemeentehuis van Breukelen, afscheid genomen van de overleden burgemeester Marc Witteman. Afscheid van een ’mensenmens’, iemand die je naam kende en altijd interesse toonde. Burgemeester Witteman van gemeente Stichtse Vecht overleed 24 december op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij was al langere tijd ziek, op 1 augustus 2018 had hij zijn taken als burgemeester neergelegd.

Voor de inwoners van Stichtse Vecht was veel ruimte bij de herdenking van hun burgervader. Vrijdagnacht was er een wake en zaterdag overdag kon iedereen persoonlijk afscheid nemen in Boom en Bosch. Van die laatste mogelijkheid is goed gebruikgemaakt, ook al stonden er geen rijen. „Het liep gestaag door”, volgens persvoorlichter Sander Spierenburg van de gemeente.

Scouting

Die erehaag is zaterdagavond rond acht uur - een uitgeleide van Witteman waarbij mensen een haag langs weerszijden van de weg vanaf het landgoed naar de openbare weg vormen. Belangstellenden konden zich daarvoor opgeven en de gemeente had ook organisaties uitgenodigd. Met name de scouting geeft aan die uitnodiging goed gehoor. Gekleed in hun blauwe, groene of andere kleur scoutingoverhemd verzamelen ze zich bij Boom en Bosch. Rond zeven die avond zijn zij als eersten aanwezig.

Een medewerkster van de gemeente ziet de erehaag groeien. De belangstelling voor de overleden burgemeester doet haar goed. „Het was een mensenmens”, zegt ze stellig. Waaruit dat bleek? „Toen hij burgemeester werd, ging hij bij mensen thuis eten, kon je je voor opgeven. Later ging hij ieder jaar een week stage lopen bij een bedrijf of instelling. Wie doet dat nog? Hij stond echt tussen de mensen.”

Saluut

Kwart voor acht is de haag opgesteld: scouting, politie, brandweer, raadsleden en anderen vormen een dikke rij langs beide zijden van de weg. Geruisloos heeft iedereen zijn plek ingenomen en wacht op wat komen gaat. Het enige geluid hoorbaar is afkomstig van de luid zoemende generator langs de weg die de extra verlichting voedt.

Brandweermannen lopen voor de rouwauto uit dor burgemeester Witteman.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Iets voor acht uur tillen brandweerlieden de kist in de rouwauto en nemen plaats voor de auto. Twee volgauto’s sluiten aan en stapvoets rijdt de stoet het terrein af. Iedereen blijft stil, veel mensen geven een laatste saluut aan hun burgervader. „Het is mooi wat we dat in zo’n korte tijd neergezet hebben”, vat een jongen van de scouting het samen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen