Groter en duurder vuurwerk is trend

Vuurwerkverkoop bij Hollandivani.© foto Heleen Vink

Kees de Boer
IJmond

Drie dagen knallen met de omzet. Voor veel vuurwerkverkopers is de handel in sier- en knalvuurwerk een jaarlijkse kers op de taart.

Kapper Cor aan de Rijksstraatweg in Heemskerk bouwt elk jaar de kapperswinkel om tot een handel in vuurwerk. Zaterdag is het de hele dag door een komen en gaan van vuurwerkliefhebbers.

Peter(l.) en Thimo Loos.© foto kees de boer

Peter Loos en zoon Thimo uit Castricum komen daar de deur uit met een tas voor knalvuurwerk. ,,Veel Thunderkings”, glundert Thimo. ,,Dat zijn pijlen met kruit die in de lucht pas ontploffen. Dan is de knal nog harder. Dat is echt kicken.”

Vader Peter zucht: ,,Hij begint in oktober al over vuurwerk te praten. Ik betaal het deze keer nog, maar ik hoop dat het wel de laatste keer is.”

Thimo: ,,Ik ben gewoon gek op knallen. Ik kijk ook vaak naar filmpjes op Youtube met illegaal vuurwerk.” Lacht: ,,Maar dat koop ik niet hoor.”

Jeroen en Simone van der Stoop.

Aan de overkant van de Rijksstraatweg kun je bij Welkoop ook vuurwerk kopen. Daar hebben Jeroen en Simone van der Stoop een gevarieerd pakket gekocht. ,,Vooral vuurwerk waar je een tijdje naar kunt kijken”, zegt Jeroen.

Treurwilg

Op de Lijnbaan is bouwbedrijf Cas Pronk voor de gelegenheid omgebouwd tot vuurwerkwinkel. ,,Wat is een Willow?”, wil een klant aan de balie weten. ,,Dat is een heel bijzonder stuk siervuurwerk”, begint de verkoper. ,,Vanaf de grond gaat ie na ontsteking de lucht in en daarna volgt er een uitbarsting van sterren met een staart. Alles valt naar beneden en krijgt dan de vorm van een treurwilg. Inclusief vallende bladeren.” De klant knikt: ,,Dat klinkt goed. Doe er maar drie.”

Online

In Velsen is vuurwerkhandel Hermans Marine een grote speler. Vuurwerkliefhebbers lopen met een bestellijst in de hand belangstellend langs het grote assortiment van de winkel aan de IJmuidense Middenhavenstraat.

Vuurwerkkopers bij Hermans Marine.© foto united Photos/Paul Vreeker

Bij Hermans Marine hebben veel mensen online besteld. ,,We werken met tijdvakken waarin mensen hun spullen op kunnen halen”, zegt Klaas Blok van de winkel. ,,Dat werkt goed. De drukte wordt zo verspreid over de dag.”

Op de vraag wat hij het meest verkoopt antwoordt Blok dat er vooral siervuurwerk de deur uitgaat. ,,En wat me opvalt: dit jaar is de trend groter en duurder.”

Wie duur wil doen koopt een doos ’Extreme Warrior 200’s’. Voor 210 euro knal je met één keer aansteken vier kilo kruit de lucht in. Ronald Mijnders uit Velsen-Noord koopt met dochters Maayke en Naomi vooral siervuurwerk. ,,Dat is leuker voor de kinderen”, zegt hij. Maayke pakt een doos uit de tas: ,,Dit is een Smiley, met allemaal Chinese kaarsjes. Die vind ik heel mooi om naar te kijken.” Mijnders heeft veiligheid hoog in het vaandel staan, zegt hij. ,,Iedereen krijgt bij ons een brilletje op.”

Traditie

Ook Judith de Lange uit Santpoort heeft een bril aangeschaft. Ze heeft met haar zoon vooral siervuurwerk aangeschaft. Geen knallers? Ze schudt het hoofd: ,,Nee daar heb ik niets mee. Het geeft alleen maar overlast, vind ik. Ik ben wel voor het idee om vuurwerk op één centraal punt af te steken. Dan voorkom je een hoop vandalisme en angst bij de huisdieren volgens mij.” Een verbod op het afsteken is volgens haar geen optie: ,,Je moet het niet bij zorgtehuizen en dierenasiels afsteken. Maar ik vind dat vuurwerk een traditie voor iedereen moet blijven. Het is een mooie afsluiting van het jaar.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.